open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Usvojen Program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici: Veliki interes za učešće u "Maršu mira"
U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula, 26. godišnjice genocida u Srebrenici.  
21.06.2021. u 13:13
get url
text

Pored izvještaja predsjednika pododbora o aktivnostima između dva sastanka, usvojen je i konačan Program obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica" iz jula 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

- Uglavnom naše aktivnosti kreću od 1. jula i završavaju negdje 17. jula. Međutim, bit će tu aktivnosti još, i u septembru i do kraja godine. Mislim da će sve da bude spremno za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Do 1. jula ćemo da dobijemo odgovore ko će učestvovati u komemoraciji od zvanica bilo lično ili putem video linka - istakao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica.

I ove godine "Marš mira" će biti organizovan u skladu sa epidemiološkim mjerama s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Zulfo Salihović, predsjednik pododbora za "Marš mira" kazao je da će biti sve spremno za održavanje ovogodišnjeg marša.

- Sve će biti spremno, naravno ima određenih sitnih problema koji će biti otklonjeni na vrijeme. Interes je kao i svake godine veliki, s tim da se moramo organizovati u skladu sa mjerama koje su na snazi - rekao je Salihović koji je dodao da je u proteklom periodu izvršen obilazak trase "Marša mira", te da će se u narednim danima raditi na uređenju trase.

Porodice šesnaest žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici do sada su dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.