open-navfaktor-logo
search
Podrška
Usvojen rebalans budžeta, porodiljama u ZDK naknada od 1.000 KM
Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je rebalans budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu, o kojem su zastupnici raspravljali po skraćenoj proceduri.
29.07.2022. u 14:29
get url
text

Rebalansirani budžet tog kantona za ovu godinu planiran je na iznos od 463.948.200 KM, što je do sada i najveći iznos budžeta tog kantona.

Ministar finansija Josip Lovrić istakao je kako su karakteristike rebalansiranog budžeta da su indirektni porezi uvećani za 21 milion KM, porez na dobit za 10 miliona KM, porez na dohodak za dva miliona KM…

- To su neke glavne karakteristike koje su nas vodile da idemo u izmjene i dopune budžeta za ovu godinu. Tekući transfer, odnosno transfer koji smo primili prošle godine od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, nismo u potpunosti, da tako kažem, uprihodovali u iznosu od 13 miliona KM. Ostalo je da ih uprihodujemo u ovu godinu, tako da su tekući transferi povećani za 49 miliona KM - napomenuo je Lovrić.

U toku su, kazao je, pregovori sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja o povećanju plaće do 10 posto, a sa sindikatima policijskih i državnih službenika postigli su dogovor da od 1. septrembra naknada za topli obrok za sve budžetske korisnike bude uvećana sa osam na 10,5 KM po danu.

Povećanjem budžeta stvorili su se i uvjeti da porodiljne naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje u tom kantonu ostvare pravo na mjesečnu naknadu od 1.000 KM.

- Budžet Ministarstva za rad i socijalnu politiku uvećan je za 11 miliona KM, a to je samo za period od 1.09. do 31.12. ove godine. To će na godišnjem nivou biti 33 miliona KM, tako da je to zaista ogroman iznos. Već u ovom trenutku budžet tog ministarstva povećan je za 45 posto. On je bio 30 miliona, a sada je 44 miliona KM, tako da je to dobar iznos koji mi vraćamo građanima - kazao je Lovrić.

Dodatna tri miliona osigurana su za putnu infrastrukturu, dva miliona za zdravstvo, milion za poslovne zone te isto toliko za poticaje u poljoprivredi i egzistencijalne naknade za demobilisane borce, za koje će iznos naknade biti uvećan sa četiri na pet KM.

Osiguran je i transfer za nabavku udžbenika, a transfer za sport uvećan je također za million KM.

- Svjedoci ste da smo rebalansirali oko 36 miliona KM. Sav novac koji će prispjeti u naš budžet do kraja godine vratit ćemo našim građanima kroz razne programe utrošaka. Najveći iznos sredstava od ovih 36 miliona KM, oko 11 miliona KM, ide za sve porodilje na području ZDK, da od 1. septembra imaju 1.000 KM mjesečno na ime porodiljske naknade - napomenuo je premijer Mirnes Bašić.

Izrazio je nadu da su s rebalansiranim budžetom za 2022. godinu "zaokružili mandate na kvalitetan način". Naknada od 1.000 KM za porodilje ostat će obaveza i budućih vlada tog kantona.

- Mi već imamo spreman zakon, koji je trebao biti danas na ovoj Skupštini, međutim, prema mišljenju Ministarstva finansija, moramo prvo imati rebalans - opredijeljena sredstva za taj zakon. Mi već na sljedeću sjednicu idemo sa zakonom i to će biti zakonska obaveza na naredni period - podvukao je premijer Bašić.

Zastupnici SDP-a imali su primjedbi na proceduru po kojoj je rebalansirani budžet uvršten u dnevni red današnje sjednice.

- Ovo je klasični jedan predizborni rebalans budžeta, koji ima na raspolaganju Vlada ZDK s obzirom na povećanje prihoda, koji su produkt, znamo već čega, povećanja cijena, većih uplata PDV-a… Znači 36 miliona treba biti raspoređeno onako kako samo i isključivo, misle predstavnici, odnosno Vlada ZDK. Kao što smo čuli, niko drugi nije imao priliku da ima učešće u ovakvom rebalansu - kazao je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK, SDP-ov zastupnik Mladen Simić.

Zastupnici su usvojili i Program obilježavanja Dana ZDK za 2022. godinu te nepotpuni prijedlog Odluke Odbora za javna priznanja ZDK o dodjeli javnih priznanja. Naime, potrebnu većinu glasova zastupnika nije dobio prijedlog da javnim priznanjem "Plaketa ZDK" bude nagrađena kompanija ArcelorMittal Zenica.

Zastupnici su podržali dodjelu javnog priznanja "Povelja ZDK" Huseyinu Kansuu, a "Plaketa ZDK" aktuelnom predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, novinarki Gordani Ristović-Musliji, novinaru u penziji Faruku Midžiću, bivšem rukometašu, a sada treneru Jasminu Mrkonji, hafizu Halilu Mehtiću, zeničkom privredniku Zvonki Grbavcu, Udruženju Forum građana Zenice te posthumno pjesniku Kemalu Mahmutefendiću.

Skupština ZDK utvrdila svoje mišljenje na Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine, a usvajila je i Odluku o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i stomatološko protetskih nadomjestaka te Odluku o davanju saglasnosti na Prostorni plan općine Vareš za period 2018. do 2038. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.