open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Usvojen Zakon o finansijskoj konsolidaciji zdravstvenih ustanova, najveći dužnik dobio najviše
Žučnu raspravu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izazvao je Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je potom usvojen. Predlagač zakona je Vlada Federacije, a kojim se planira zdravstvenim ustanovama pomoći sa 225 miliona KM, od toga najviše Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru sa 63 miliona KM koja ima i najveća dugovanja.
12.04.2022. u 15:31
get url
text

Delegati su uglavnom pitali koji su kriteriji vodili predlagača kod planiranja novčane pomoći prema bolnicama, da li su utvrdili na koji način su nastala dugovanja...

Destruktivna politika

Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva, u svom izlaganju kazala je kako je cilj zakona uspostava finansijske stabilnosti likvidnosti zdravstvenih ustanova koje bilježe dugovanja po različitim osnovama zaključno sa 31.12.2021. godine.

- Otvoren je prostor i za ustanove koje su pozitivno poslovale, a koje mogu konkurirati na ova sredstva kako bi unaprijedili svoje poslovanje, kako bi jačali upravljanje zdravstvenim ustanovama, uvodili nove tehnologije. Generalno, zakon daje 10 godina u kojima se moraju provesti postupci finansijske konsolidacije i restrukturiranja.

Bliže ćemo urediti izvještavanje po pitanju ovog zakona. Tu je nadzor nad praćenjem novca. Vlada FBiH će formirati posebnu komisiju za praćenje programa finansijske kosolidacije i namjenskog utroška novca koji će se dodijeliti bolnicama - rekla je Bodnaruk.

Kazala je da će Vlada FBiH pomoći sa 225 miliona KM u tri fiskalne godine.

Akumulirani gubici u većini javnih zdravstvenih ustanova, a prema obračunu sredstava u zdravstu za 2020. godinu, ukupno u sektoru zdravstva su cirka 203,1 milion KM, a u ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova sa 31.12.2020. godine iznose 438,7 miliona KM.

Tokom rasprave delegat Zvonko Marić (SBB) je kazao kako žali zbog diskriminatorskog odnosa prema Općoj bolnici Sarajevo, a koja bi trebalo da dobije dva miliona KM.

VEZANI TEKST - Vlada FBiH će dati novac i Općoj bolnici u Sarajevu, ranije nisu bili na spisku jer nisu opravdali novac koji su dobili 2021.

- I bez tog novca ta će ustanova preživjeti i u pandemijsko doba je. To je atak na korisnike zdravstvenih usluga, a ne trenutno rukovodstvo. Dakle nagrađuju se ustanove koje su gubitaši, ti ljudi u normalnom svijetu koji upravlju tim ustanovama bi odgovarali pred pravosuđem za dugove. Kakva je to destruktivna politika vlade, nije mi jasno. Vlada je učinila sve na destruktivan način - rekao je Marić.

Delegat Nijaz Musić (samostalni delegat) je rekao da će kod dodjele novca Kantonalna bolnica Goražde dobiti nedovoljnih 1,5 miliona KM, dok će najveći dužnik Bolnica u Mostaru dobiti najviše.

- Ovo je najbolji dokaz da najbolji doktor ne mora biti i dobar menadžer - rekao je Musić.

"Kolut naprije-kolut nazad"

Govorio je i Elmedin Konaković (NiP).

- Potpuno podržavam konsolidaciju zdravstvenog sektora, ali ne "odokativno" i političkim dogovorom kao što je to ovdje HDZ i SDA, nego ozbiljnom analizom, argumentima i potrebama građana FBiH. Šta ste vi kroz ovaj zakon vidjeli kao potrebe građana Federacije?

VEZANI TEKST - Zdravstvene ustanove u FBiH duguju milione za doprinose i poreze, a direktorske plaće veoma visoke

Da li ste izvršili kontrolu Kliničkog centra u Mostaru? Famozna priča o dugu ove ustanove traje duži niz godina. Jedno od obrazloženja je da je nastao dug u pandemiji pa sada morate tim ljudima dati novac, a onda sam vidio da je najveća dubioza bila 2017. godine. Ta bolnica je 100 miliona KM dužna za poreze i doprinose, dobavljačima i Bogu i narodu - rekao je Konaković i nastavio:

- Vidio sam da je čak Vlada Hrvatske intervenisala, pa je dala 40 mioliona kuna, dakle oko 10 miliona KM, koliko ja znam sabirati "kolut naprijed - kolut nazad". Dakle, dubioza traje dugo, ko je napravio, na koji način...?

Šta ćete sa ovih 30 miliona KM popraviti na u KCUS-u? Koji vam je ovdje princip bio, ako govorimo o bolnici u Mostaru, ona je gubitaš. Ali šta je dužan KCUS u Sarajevu ili šta su nove vrijednosti koje ćete ponuditi građanima FBiH sa ovih 30 miliona KM - pitao je delegat iz NiP-a.

Govorio je i drugi NiP-ov delegat Aljoša Čampara.

- Ja sam kao ministar glasao protiv ovog zakona. Tražio sam da se iznos za Opću bolnici u Sarajevu sa dva miliona KM poveća na pet miliona KM. Postavljam predlagačima pitanje koji su bili kriteriji kod dodjeljivanja ovih cifri, da li je po broju stanovnika, operacija, ležećih pacijenata, vrsti usluga... Da li je uredu da bolnica koja pokriva 200 hiljada stanovnika dobije 63 miliona KM, a dva klinička centra koja pokrivaju više od milion stanovnika dobiju po 30 miliona KM? Je li pacijent iz zapadnog Mostara vrijedi isto kao pacijent iz Tuzle ili Sarajeva. Ovo je degutantno. Ne dijelimo više ljude, nego pacijente, da su jedni manje, a drugi više vrijedni - kazao je Čampara.

VEZANI TEKST - Usvojen prijedlog: Vlada FBiH će pomoći sa 225 miliona KM konsolidaciju zdravstvenih ustanova u FBiH

Delegatkinja Zdenka Džambas (HDZ) koja živi na područnju Srednjobosanskog kantona je kazala kako netom nakon rata građani nisu imali povjerenja jedni u druge.

- Mi smo miran kanton, izuzetno miješan. U skupštini dobro vodimo računa, znam šta je život u srednjoj Bosni. Bolnica u Novoj Bili šest lamela nakon rata napravila je Republika Hrvatska, ljekari su naši, iz BiH. U vrijeme rata, Hrvati se nisu imali gdje liječiti, zatvoren je bio kanton i onda se u crkvi u Novoj Bili napravila bolnica. Sve teže operacije su se radile u Mostaru. Nije bilo povjerenja u druge. Godinama smo se liječili u Mostaru. Osjećamo veliku zahvalnost prema toj bolnici, nismo imali gdje drugo da se liječimo, nisu nam bila vrata otvrena, ali ni u glavama. Sada se ide u Tuzlu, znači vratilo se povjerenje. Nemojte da pravimo kolut nazad. Dajte da idemo kolut naprijed - kazala je Džambas.

Govorio je i delegat Damir Džeba (HDZ).

"Ne opravdam nikoga..."

Potrebu da se obrati imao je i predsjedavajući Tomislav Martinović (HDZ).

- Ovo je podij za politička prepucavanja, a ne ne uzimamo u obzir svrhu i cilj priče. Pričati o broju 63, a smetnuti ukupni dug javnih zdravstvenih ustanova koji je 438 mliona KM je... Kod nas je princip solidarnosti u zdravstvu i hvala Bogu pa je tako. Ne štitim nikoga, ali nisam za opću hajku. Bez rolanja po nacionaolnom terenu, to ove ustanove nisu zaslužile. Treba da se građani liječe tamo gdje su bolji ljekari, ne opravdam nikoga ko je napravio dug, ali je zakon napravio zaštitne mehanizme. Na kraju, radili smo raznih konsolidacija i nijedna nije završila sa uspjehom - kazao je Martinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.