open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Usvojen zakon o zabrani pušenja, na potezu Dom naroda
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH nakon burne rasprave usvojen je Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.
26.05.2021. u 19:53
get url
text

Zakonom se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Sada je na potezu Dom naroda Parlamenta FBiH, jer da bi zakon stupio na snagu neophodno je njegovo usvajanje, potvrđivanje na ovom Domu.

Podsjećamo, zakon je još u julu 2018. godine proslijeđen u Parlament FBiH, ali se tek sada našao na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Izazvao je ogromnu pažnju u javnosti, ogorčenost ugostitelja koji smatraju da će im se ovim zakonom zadati veliki udarac.

- Nisam mislila da će ovaj zakon donijeti ovoliko negodovanja, podjela. Drago mi je da smo došli do momenta kada svojim glasom možemo podržati nešto što je dobro i nema alternativu. Usvajanjem ovog zakona pokazujemo da smo na evropskom putu. I, nigdje nije zabilježen negativan ekonomski utjecaj ovog zakona - poručila je zastupnica Kenela Zuko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.