open-navfaktor-logo
search
Grad Sarajevo
Usvojena ostavka zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragana Stevanovića
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su razmotrili razloge i odlučili da uvaže ostavku koju je podnio zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Dragan Stevanović.
27.09.2023. u 16:29
get url
text

Gradsko vijeće je usvojilo odluke o davanju saglasnosti na Program aktivnosti za Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. te Program aktivnosti za Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici,  za 2024. godinu.

Data je saglasnost na tekst kojim će pobratimski Grad Magdeburg (SR Njemačka) odati počast žrtvama i preživjelim opsade grada Sarajeva. Baner sa tekstom kojim se odaje počast žrtvama i preživjelim opsade Sarajeva, Odlukom Gradskog vijeća Grada Magdeburga, bit će postavljen u dvorani pobratimskih gradova.

Usvojena je Odluka o davanju saglasnosti gradonačelnici Grada za potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Sarajeva i BHRT-a.

BHRT je izrazio namjeru da ponovo organizuje dječiji festival "Mali šlager" i održi ga prvog dana proljeća 2024. godine. Grad Sarajevo će, u skladu sa svojim objektivnim mogućnostima, pružiti finansijsku pomoć i podršku dječijem festivalu "Mali šlager" te će određena finansijska sredstva za te svrhe planirati u budžetu za 2024. godinu.

Između ostalih, usvojena je inicijativa predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića da gradonačelnica Grada Sarajeva pripremi poseban program za obilježavanje 25. novembra, koji će, pored centralnog događaja, Svečane akademije, imati i druge sadržaje.

U obrazloženju inicijative je navedeno da je neophodno da, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Grad Sarajevo da veći značaj ovom velikom datumu kojim se obilježava obnova državnosti BiH, a posebno uzimajući u obzir da se ove godine obilježava 80. godišnjica prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Usvojena je i inicijativa vijećnika Vedada Deljkovića da gradonačelnica, prilikom utvrđivanja rebalansa budžeta za ovu godinu, a najkasnije prilikom sačinjavanja nacrta budžeta Grada Sarajeva za 2024. godinu, planira sredstva u iznosu od 1.000.000 KM, putem kojih će se poboljšati i osigurati nesmetan rad i funkcionisanje sigurnih kuća širom BiH, kao vid podrške Grada Sarajeva ženama – žrtvama nasilja – saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.