open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Usvojene inicijative mrtvo slovo na papiru: Dižu li zastupnici ruke za kršenje zakona?
Federalni nivo je nadležan za to pitanje i ta odluka Skupštine KS je neprovodiva. Mi na području općine Ilidža možemo donijeti odluku o većim komunalnim taksama i na taj način ih otjerati sa tog područja, iz tih ulica, kazao je Pintol
29.10.2019. u 08:00
get url
text

Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici u julu 2019. godine podržala inicijativu da se kladionice udalje 1.000 metara od vjerskih objekata i osnovnih i srednjih škola, umjesto dosadašnjih 100 metara što je propisano federalnim Zakonom o igrama na sreću koji je usvojen 2016. godine, ali do danas odgovora i konkretnih poteza iz Vlade KS nema. Nije poznato ni kako bi ova inicijativa bila sprovedena, budući da je u suprotnosti sa odredbama Zakona. 

Predlagač inicijative je zastupnik Sead Milavica.

- Pokrećem inicijativu da Vlada KS donese pravni okvir kojim bi se odredili uvjeti koje moraju ispunjavati uplatna mjesta kladionica na području Kantona Sarajevo, i to na način da se dosadašnji kriterij o udaljenosti najmanje 100 metara od vjerskih objekata i osnovnih i srednjih škola poveća na 1.000 metara. Dosadašnja zaštita od štetnih utjecaja kao što je minimalna zakonska udaljenost od 100 metara od škola i vjerskih objekata ne predstavlja udaljenost koja bi na ovaj problem značajnije utjecala te su potrebne ovakve vrste mjera kako bi se ovom problemu stalo u kraj - kazao je ranije Milavica pojašnjavajući razloge za podnošenje ove inicijative.

{$galerijaFotografija}

Nije jasno kako će ova odluka zaživjeti, s obzirom na to da je ovo pitanje u isključivoj nadležnosti FBiH.

- Još čekam na odgovor Vlade KS, to bi moglo biti u narednih 15 dana. Obiman je predmet i jako težak za realizaciju te sam im dao prostor da se izjasne i konsultuju sa stručnjacima. Ako ne dobijem odgovor od Vlade, ja već imam spremne mjere koje ću poduzeti u smislu prijedloga Vladi kako da se dalje ide sa tom inicijativom, kako da se to realizira. O detaljima ne mogu govoriti – rekao je Milavica za Faktor.

Milavica kaže da Kanton može donositi odluke po Ustavu, i po određenim kriterijima iako se radi o pitanjima koja su u nadležnosti Federacije.

- Kroz urbanizam, radom inspekcija, kroz Zavod za planiranje, mogu se donijeti neke odluke. U svakom slučaju kladionice treba udaljiti 1.000 metara od škola – zaključio je Milavica.

Zastupnik u Općinskom vijeću Ilidža Amel Pintol uputio je inicijativu na sjednici Vijeća o izmještanju kladionica od obrazovnih i vjerskih ustanova na udaljenost veću od 100 metara, tražeći da se poštuje federalni zakon, a smatra da je inicijativa usvojena u Skupštini KS neprovodiva.

Amel Pintol, zastupnik u Općinskom vijeću Ilidža 

- Federalni nivo je nadležan za to pitanje i ta odluka Skupštine KS je neprovodiva. Mi na području općine Ilidža možemo donijeti odluku o većim komunalnim taksama i na taj način ih otjerati sa tog područja, iz tih ulica. Ja već godinu podnosim inicijative, posljednji put sam prikupio oko 450 potpisa nastavnog osoblja i roditelja koji zahtijevaju da se kladionice udalje od škola. Na više lokaliteta sam izlaskom na teren uvidio da su kladionice sedam metara udaljene od školske ograde. Tražio sam razne modalitete kako da se to riješi. Naravno, trebao bi se izmijeniti federalni Zakon o igrama na sreću jer u regionu je umjesto 100 određeno da kladionice ne mogu biti ni 200 metara blizu škole, a do izmjena zakona treba se poštovati postojeći. U Sokolović Koloniji vi imate situaciju da imate tri kladionice, a samo dvije pekare. To je ogromna problematika – navodi Pintol.

Zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik ističe kako je i ta kao i još nekolicina zastupničkih inicijativa usvojena, ali da se i danas čeka na njihovu realizaciju.

- Svaku sjednicu mi glasamo za neku od inicijativa. Elmedin Konaković je tražio da se glasa za inicijativu da se prilikom javnih nabavki sprovode procedure, odnosno da se traži od ponuđača dokaz da su izmirili obaveze za komunalije. Iako to nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, Skupština je donijela tu odluku. To nigdje u Zakonu o javnim nabavkama ne stoji. Mislim da sada neki od ponuđača da tuži Kanton, mislim da bi dobio na sudu. Konaković je naložio da oni koji ne plaćaju ne mogu biti tretirani kao ponuđači. Ne vjerujem da neke stvari mogu biti realizovane ako nisu u skladu sa zakonom. To sve jest jednako populizam. Svaki od zastupnika traži sebi nešto, vjerovatno je izborna kampanja krenula prije tri godine pa svaki zastupnik traži sebe na tim izborima kroz te zastupničke inicijative za koje se treba izjasniti Skupština, iako nisu usklađeni sa pravnim aktima u BiH – kaže Čelik.

Inicijativa da kladionice ne mogu biti blizu škola na kilometar usvojena je gotovo jednoglasno u Skupštini Kantona Sarajevo. Suzdržan je bio samo zastupnik Samir Suljević. Iako je neosporno da prisustvo kladionica u blizini škola jeste problem, kao i općenito ogroman broj objekata priređivača igara na sreću, nejasno je da li lokalne zajednice mogu bilo šta konkretno uraditi prije nego se izmijeni Zakon na nivou FBiH. 

Kladionice u blizini skola 28.10.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.