open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Usvojene izmjene Zakona o demobilisanim borcima uz amandman koji se tiče troškova ukopa
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije zastupnici su izglasali izmjene Zakona o demobilisanim borcima kojima se uvodi u pravo oko 2.000 boraca povratnika u RS i koji žive u Brčko distriktu. Uz ovaj zakon je usvojen amandman da se poveća iznos za troškove ukopa boraca.
06.04.2022. u 15:49
get url
text

- Izmjene zakona predviđaju uvođenje novih kategorija u pravo a to su demobilisani borci povratnici u RS, bez obzira na godine, supruge umrlih demobilisanih boraca, povratnici u RS i Brčko distrikt, bez obzira na godine. Zatim, supruge umrlih demobilisanih boraca koje imaju više od 57 godina a koje imaju prebivalište na području Federacije BiH.

To su nove kategorije koje se ovim izmjenama uvode u pravo. Utvrđeno je da je u RS prisutna diskriminacija demobilisanih boraca, da se prekida staž na birou namjerno kako ne bi mogli ostvariti pravo. Budžetom FBiH predviđeno je 50 miliona KM za realizaciju - rekao je Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Izmjenama zakona se više od 2.000 demobilisanih boraca uvodi u pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu koja će se finansirati sa federalnog nivoa.

Zastupnik Mustafa Hrvić (DF) je uložio amandman koji su prihvatili zastupnici.

- Radi se o troškovima dženaze. Trenutno važećim zakonom naknada je određena da to bude iznos prosječne neto plaće FBiH. Predlagač (Vlada FBiH) je predložio da bude u iznosu jedne i po minimamlne penzije, da se smanjuje za 30 posto. Boračka populacija koja ide u biološki nestanak nije zaslužila ovakvu mjeru - rekao je Hrvić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.