open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Usvojene izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih porodica, evo ko će dobiti veće naknade
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH izglasali su izmjene Zakona o pravima branilaca i njihovih boraca, a kojima se povećavaju invalidnine, naknade roditelja poginulih boraca i šehida...
06.04.2022. u 15:09
get url
text

- Izmjenanama i dopunama predviđeno je povećanje osnovice za pet posto za što je budžetom izdvojeno 12,5 miliona KM. Povećanje naknada za supruge šehida i poginulih boraca bez djece, govorimo o populaciji koja se u momentu ostvarivanja prava na radničku penziju i invalidnina smanjivala. Invalidnina bi se povećala sa 173 KM na 391 KM.

Omogućava se suprugama RVI, umrlih RVI bez obzira na uzrok smrti, da mogu ostvariti pravo na 50 posto lične invalidnine. Tu je i povećanja naknada za roditelje poginulog borca koji je bio oženjen. Ti roditelji su živjeli sa 234 KM, sada će jedan roditelj primati 391 KM, a dva roditelja 455 KM. Govorim o roditeljima šehida i poginulih boraca - objasnio je zastupnicima Mirza Terzo, pomoćnik federalnog ministra za boračka pitanja.

Dodaje kako su pomjerena prava za djecu bez oba roditelja, da prava mogu ostvariti do 35-te godine, a do sada je bilo do 25-te godine.

- Govorim o djeci bez oba roditelja koji su na birou. Najzanimljivija stvar je uvođenje takozvane "švicarske formule" koja garantuje ovoj populaciji povećanje naknada svake godine. U izmjenama zakona se nalazi i segment koji se tiče zapošljavanja. Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje bit će dužni u okviru programa svoje aktivne politike zapošljavanja preduzeti mjere kojim će osigurati posebna sredstva za povoljnije sufinansiranje zapošljavanja, samozapošljavanja, obuke i prekvalifikacije boraca - rekao je Terzo.

Nakon rasprave ovaj zakon je usvojen, a koji sada ide na potvrđivanje u Dom naroda FBiH. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.