open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Usvojene izmjene Zakona o vanparničnom postupku: Sada 11 djece, povratnika iz Sirije više neće biti "nevidljivo"
Izmjene Zakona o vanparničnom postupku dobile su danas potrebnu podršku delegata na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH a kojim će se omogućiti da 11 djece povratnika iz Sirije koja se nalaze sada na teritoriji Federacije BiH, bude upisano u matične knjige rođenih.
11.01.2021. u 16:54
get url
text

Do ovog trenutka, prema riječima Mate Jozića, federalnog ministra pravde, ta djeca su "nevidljiva" jer nemaju rodni list. Riječ je o djeci uzrasta od dvije do osam godina. Prijedlog izmjena Zakona o vanparničnom postupku je pripremila Vlada FBiH.

- Ministarstvo sigurnosti BiH je kao nosilac aktivnosti provelo proces prihvata, inicijalnog zbrinjavanja i resocijalizacije prve grupe bh. državljana, sedam žena i 12 djece, povratnika sa stranih ratišta Iraka i Sirije u decembru 2019. godine. Ministarstvo sigurnosti je na osnovu informacija i ranijih iskustava sačinilo informaciju o državljanima BiH iz 2019. u kampovima u Siriji i Iraku s prijedlogom rješavanja ovog problema u narednom periodu. Raspolažemo informacijama da se u sirijskim kampovima nalazi oko 30 žena i oko 80 maloljetne djece od kojih su većina rođena u Siriji - kazao je Jozić i dodao:

"Trenutno na teritoriji FBiH imamo 11 djece rođene u Siriji za koje ne postoji dokaz o rođenju, nema uporišta za upis djece u matičnu knjigu rođenih. Vlada FBiH je ranije usvojila zaključak da sudovi po hitnoj proceduri pokrenu postupak za upis djece u matičnu knjiigu rođenih. Međutm, sudovi nisu pokrenuli ovu proceduru bez izmjene Zakona o vanparničnom postupku. Ovih 11 djece je "nevidljivo", ne mogu ostvarivati nikakva prava. Vlada FBiH je zadužila Ministarstvo pravde da sačini prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, koji bi pokrenuo upis djece u matične knjige rođenih u slučaju kada ne postoje dokazi o rođenju, rodni list. Prijedlog zakona je sačinjen".

Dodao je da su ta djeca diskriminirana, nemaju zdravstveno, ne mogu u vrtiće, predškolske ustanove. Očekuje se, kako je naveo, još 40 djece iz Sirije da dođe koji su u istom statusu kao i ova djeca. Podsjetio je da je do sada osuđeno 26 povratnika sa sirijskog ratišta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.