open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Usvojeni zaključci Kluba SDA: Skupština KS zatražila od Vlade FBiH hitne izmjene i dopune Krivičnog zakona
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj hitnoj sjednici koja je bila posvećena sigurnosti u saobraćaju, razmatrali su različite mogućnosti, te inicirali donošenje izmjena i dopuna zakona o sigurnosti u saobraćaju na kantonalnom i višim nivoima.
09.06.2023. u 22:33
get url
text

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini KS, objavio je na Facebooku da su usvojeni zaključci ove stranke.

Klub SDA je na hitnoj sjednici Skupštine KS na temu sigurnosti u saobraćaju predložio sljedeće zaključke, a koji su, sa manjim izmjenama, usvojeni od strane Skupštine Kantona Sarajevo:

1. Skupština Kantona Sarajevo traži od Vlade Federacije da pripremi i u Parlamentarnu proceduru uputi hitne izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH na način da inkriminiše vožnju motornog vozila pod dejstvom alkohola i drugih opojnih supstanci, kao i vožnja motornog vozila bez položenog vozačkog ispita.

2. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja da odmah i bez odlaganja na adekvatan način, svjetlosnom signalizacijom, naglasi sve pješačke prelaze na svim važnijim saobraćajnicama u Kantona Sarajevo.

3. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da predlože i donesu sve potrebne zakonske i podzakonske propise koji će omogućiti efikasnije trajno i privremeno oduzimanje motornih vozila za povratnike u činjenje težih saobraćajnih prekršaja.

 

4. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo odgoja i obrazovanja da za narednu sjednicu Skupštine pripremi Program besplatnih vozačkih ispita za socijalne kategorije mladih.

5. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja da odmah formira Vijeće za sigurnost saobraćaja na cestama u Kantonu Sarajevo, kako je definisano Zakonom o uređenju saobraćaja na području KS, te da Vlada KS u budžetu osigura znatna sredstva za rad ovog Vijeća i to ne za naknade članova, nego za aktivnosti i projekte koji će realizovati.

VEZANI TEKST - Inicijative zastupnika za sigurnost saobraćaja: Održavanje sastanaka, prekršitelj da gleda uništenje svog vozila...

6. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo odgoja i obrazovanja da odmah i bez odlaganja izradi neophodne elaborate vertikalne i horizontalne signalizacije u blizini škola, sa akcentom na usporavanje saobraćaja i zaštite djece - pješaka, kako je i predviđeno Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te da što prije krene u realizaciju istih.

7. Skupština Kantona Sarajevo zadužuje Vladu Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja da odmah i bez odlaganja krene sa izradom Strategije sigurnosti cestovnog saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.