open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Usvojio i Dom naroda: Prag za ulazak u PDV sistem povećan na 100.000 KM
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se prag za ulazak neke firme u PDV sistem pomjera s 50.000 KM na 100.000 KM prihoda godišnje.
23.11.2023. u 12:50
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD-ov amandman unakazio izmjene Zakona o PDV-u, oštro kritikovan i zakon o VSTV-u

Nakon što je izmjene Zakona u usvojio Zastupnički dom bh. Parlamenta, današnjim usvajanjem su se stekli uvjeti da bude objavljen u Službenom listu BiH i stupi na snagu.

Prvobitni prijedlog, kojeg su u proceduru dostavili zastupnici SDS-a i PDP-a, bio je da izmjene Zakona o PDV-u idu i u pravcu da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu, kao što je sada slučaj. To je bio i zahtjev privrednika.

Međutim, s tim se nije slagao SNSD. Nakon toga je dopredsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) uložio amandman kojim je izbačena mogućnost da rok za podnošenje porezne prijave bude pomjeren na kraj mjeseca. Taj amandman je i usvojen. 

Delegat Zlatko Miletić (Pokret Za nove generacije) kazao je danas da ima informacije iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine da se datum može pomjeriti ebentualno na 20. u mjesecu, te da ovo treba imati u vidu kada bude iduća prilika za izmjene Zakona o PDV-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.