open-navfaktor-logo
search
Komisija odlučuje
Utvrđen sukob interesa za Nermina Nikšića, Obrena Petrovića, Aleksandra Zolaka, ali...
Utvrđeno je da su Nermin Nikšić, Aleksandar Zolak, Obren Petrović, Draško Milinović, Mirela Pelidija bili u sukobu interesa dok su obnašali funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine.
10.09.2023. u 20:16
get url
text
Nermin Nikšić, Obren Petrović, Aleksandar Zolak i Draško Milinović
Nermin Nikšić, Obren Petrović, Aleksandar Zolak i Draško Milinović

Međutim, novčana sankcija zbog utvrđenog sukoba interesa ne može se ostvariti za one koji više nisu u institucijama BiH, pa tako ni za Nermina Nikšića koji je sada premijer FBiH, niti za Zolaka, koji više nije direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Odluke o sankciji za ukupno osam sadašnjih i bivših državnih dužnosnika naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, zakazane za 25. septembar.

VEZANI TEKST - Komisija još utvrđuje jesu li Nikšić, Petrović, Milinović u sukobu interesa, odluka na idućoj sjednici

Komisija je u maju prošle godine pokrenula postupak za Nermina Nikšića, kao tadašnjeg zastupnika SDP-a u Parlamentu BiH i lidera SDP-a BiH, jer je njegov bliski srodnik direktor preduzeća koje se finansiralo iz budžeta u iznosu većem od 5.000 KM. Nikšić je sada premijer FBiH.

Postupak je tada pokrenut protiv Draška Milinovića, kao direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), jer je u funkciji ovlaštenog lica Udruženja teniski savez RS-a koje se finasniralo iz budžeta u iznosu većem od 50.000 KM.

Sukob interesa se utvrđivao za Obrena Petrovića, tadašnjeg i sadašnjeg zastupnika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer je njegov sin obavljao funkciju v. d. zamjenika direktora jednog javnog preduzeća koje se finansiralo iz budžeta.

Postupak protiv Zolaka, kao tadašnjeg direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pokrenut je jer je njegov bliski srodnik član skupštine privrednog društva iz Banje Luke koje je sklapalo ugovore s budžetom u iznosu većem od 5.000 KM.

Postupak je uslijedio za Mirelu Pelidiju, koja je bila član Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara BiH, a bila je član nadzornog odbora privatne firme koja je u 2020. godini poslovala s institucijama koje se finansiraju iz budžeta.

VEZANI TEKST - Ministar Mitrović i zastupnik Galić novčano kažnjeni zbog sukoba interesa

Kako nam je pojasnila Mira Pekić, predsjedavajuća Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i zastupnica PDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u svim predmetima koji su na dnevnom redu iduće sjednice, a tiču se odluka o sankciji, zapravo je uvrđen sukob interesa i predložene su sankcije.

- Jedine moguće sankcije su novčane, odbijanje od plaće. Međutim, za one koji više nisu na funkciji ide samo izricanje da su bili u sukobu interesa, a sankcija se ne može ostvariti jer nisu više u institucijama BiH. Naravno, pitanje je snaga u Komisiji hoće li se i izglasati odluka u ovim predmetima – dodala je Pekić.

Iako za Nikšića i Zolaka nije moguće realizirati novčanu sankciju, ona je moguća za Petrovića jer je i dalje zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH, kao i za Milinovića koji je i dalje generalni direktor RAK-a.

Uz Pekić, u Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa su Slavko Matić (HDZ) i Denis Zvizdić (NiP) iz Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Radovan Kovačević (SNSD), Safet Softić (SDA) i Ilija Cvitanović (HDZ 1990) iz Doma naroda Parlamenta BiH.

Osim za Nikšića, Zolaka, Petrovića, Milinovića i Pelidiju, sankcije su predložene za Sanjina Kodrića, Miloša Pepića i Irenu Šiško. Nije zasad bilo moguće dobiti informaciju o kakvom se sukobu interesa radi u njihovom slučaju. Poznato je da je Šiško zamjenica direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu sjednice Komisije 25. septembra su i nacrti odluka o pokretanju postupka protiv Dragana Bogdanića, koji je bio zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH u prošlom sazivu, i Muniba Jusufovića koji je u prošlom sazivu bio delegat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.