open-navfaktor-logo
search
Predložene izmjene
Utvrđena diskriminacija: Prosvjetni radnici u KS ne mogu dobiti bonus na plaću ako nisu članovi Sindikata
Time su, smatraju ti radnici, spriječeni u ostvarivanju prava po osnovu radnog odnosa te su izloženi diskriminaciji
11.06.2019. u 10:09
get url
text

Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) koji ostvaruju izuzetne rezultate rada, na osnovu kojih mogu dobiti i dodatak na plaću, to pravo ne mogu ostvariti ako nisu članovi Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS, na čijem je čelu Saudin Sivro.

Postojeći Kolektivni ugovor, odnosno njegov član 63, predviđa mogućnost da direktor škole uz konsultacije sa sindikalnim povjerenikom donosu odluku o odobrenju isplate dodatka na plaću za izuzetne rezultate rada, u iznosu od minimalno 20, a maksimalno 40 posto, sve u ovisnosti o obimu izuzetnih rezultata rada. Odluka se donosi nakon pribavljenje saglasnosti resornog ministra i Sindikata, na osnovu čega direktor škole izdaje rješenje o isplati novčane naknade.

Međutim, krajem novembra 2018. godine je Sindikat školama dostavio saglasnost na odluke, izuzimajući u potpunosti pojedine učitelje i nastavnike za koje su dostavljene odluke direktora o odobrenju isplate dodatka na plaću za izuzetne rezultate rada. Izostavljeni su samo oni prosvjetni radnici koji nisu bili članovi Sivrinog sindikata.

Time su, smatraju ti radnici, spriječeni u ostvarivanju prava po osnovu radnog odnosa te su izloženi diskriminaciji. S tim u vezi su dostavili žalbu Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, u kojoj ističu da su Kolektivnim ugovorom Sindikatu date nadležnosti, odnosno uloga koju nema po osnovu Zakona o radu FBiH, a to je da odlučuje o pravima radnika. Također ističu da prilikom davanja saglasnosti istu dobijaju samo članovi Sindikata, čime se, smatraju, vrši diskriminacija.

Ombudsmen je po razmatranju predmeta konstatirao da "uopće nije sporno da su podnositelji žalbe izloženi diskriminaciju po osnovu primjene Kolektivnog ugovora" te napominje da Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o radu FBiH zabranjuju svaku diskriminaciju, tako i onu zasnovanu na članstvu u sindikalnoj organizaciji.

Ombudsmen je, s tim u vezi, donio preporuku kojom je zadužio Vladu Kantona Sarajevo da inicira postupak izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS u dijelu koji sadrži diskriminatorske odredbe.

Institucija ombudsmena je u međuvremenu zatražila izjašnjavanje Vlade KS, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je isto i dostavilo 25. marta ove godine. U stavu se, između ostalog, navodi da Ministarstvo ne zna zašto je Sindikatu data nadležnost da utječe na isplate dodatka na plaću za izuzetne rezultate rada te da oni samo daju saglasnost na odluku direktora škole o uvećanju plaće.

- Stav Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade je da je direktor škole, kao organ rukovođenja, najpozvanija osoba za ocjenu ispunjenosti kriterija za nagrađivanje radnika po osnovu izuzetnih rezultata u radu, posebno jer je u postupku donošenja takve odluke prethodila konsultacija sa sindikalnim povjerenikom – ističu iz Ministarstva.

Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS, čiju je izmjenu preporučila Institucija ombudsmena za ljudska prava, zaključen je na određeno vrijeme i traje do 31. augusta 2020. godine.

- Ministarstvo će se zalagati za izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u smislu otklanjanja svih odredbi Ugovora koji su u primjeni predstavljale osnov za zloupotrebu i diskriminaciju bilo kojeg radnika u sistemu predškolskog odgoja i odnosnog odgoja i obrazovanja – obećanje je koje je Ministarstvo dalo Instituciji ombudsmena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.