open-navfaktor-logo
search
Predmet proslijeđen
Uvažena žalba i stav Krišto: O slučaju Kovačević protiv BiH ipak će odlučivati Veliko vijeće Evropskog suda
Na sjednicama održanim 11. i 14. decembra 2023. vijeće od pet sudija Evropskog suda za ljudska prava odlučilo je da će Velikom vijeću ovog suda proslijediti predmet Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine na konačno odlučivanje. 
15.12.2023. u 12:43
get url
text

VEZANI TEKST - Je li stav Krišto o legitimnosti bh. agentica i stav Vijeća ministara: Helez će poslati pismo Sudu u Strazburu

- Predmet je 14. decembra 2023. godine proslijeđen Velikom vijeću na zahtjev Vlade Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara BiH) - dodaje se u saopćenju Evropskog suda za ljudska prava.

Kovačević je u augustu prošle godine podnio tužbu protiv BiH Evropskom sudu za ljudska prava, a sud je godinu kasnije većinom od šest glasova za i jednim izdvojenim mišljenjem zaključilo da su prekršena prava Kovačevića, te da je diskriminisan jer ne može glasati za kandidate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i za članove Predsjedništva BiH koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Kovačević se žalio jer mu je ugroženo aktivno biračko pravo s obzirom na to da kao neko ko živi u entitetu Federacija BiH, može da glasa isključivo za Hrvata i Bošnjaka kada bira članove Predsjedništva BiH. Isto se odnosi i na izbor delegata u Dom naroda državnog parlamenta.

VEZANI TEKST - Dvije agentice iz SNSD-a i HDZ-a uputile "žalbu" Evropskom sudu za ljudska prava na odluku u slučaju "Kovačević"

Na ovu presudu je agent BiH u Evropskom sudu za ljudska prava uložio žalbu, tačnije zahtjev da slučaj ide pred Veliko vijeće Evropskog suda čije su presude konačne. Nakon toga je problematiziran status bh. agenata u Evropskom sudu za ljudska prava s obzirom na to da su tri godine u mandatu vršioca dužnosti. 

Sud u Strazburu tražio je da se Vijeće ministara BiH do 31. oktobra izjasni imaju li bh. agenti Monika Mijić i Harisa Bavčić legalnu i legitimnu akreditaciju. Umjesto Vijeća ministara BiH, mišljenje da agentice imaju legitimitet Evropskom sudu je poslala Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH. 

Na ovakav Krištin stav i potez reagirao je Zukan Helez, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar odbrane Bosne i Hercegovine, uputivši pismo Evropskom sudu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.