open-navfaktor-logo
search
Šta je pozadina
Uveliko probijeni zakonski rokovi, BiH opet na putu ka privremenom finansiranju
Zakonom propisani rokovi za izradu budžeta institucija Bosne i Hercegovine probijeni su prije mjesec, a novi ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) umjesto o budžetu već sada govori o privremenom finansiranju u 2024. godini, i to nakon što se nova vlast u martu pohvalila da su za ovu godinu usvojili "historijski budžet".
30.10.2023. u 22:51
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
FOTO: VMBiH

VEZANI TEKST - Amidžić: Ako se pređe na privremeno finansiranje uštedit će se više od 37 miliona KM

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine neki smatraju da su razlozi za ovo politički, odnosno SNSD ne želi jačanje državnih institucija, a neki smatraju da je u pitanju nesposobnost vladajuće koalicije ("Trojka", SNSD i HDZ) da se dogovori o bilo čemu osim o foteljama.

Prema budžetskom kalendaru, najkasnije do 1. oktobra je Ministarstvo finansija i trezora BiH trebalo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine dostaviti tekst budžeta institucija za iduću godinu. 

Potom je Vijeće ministara BiH do 15. oktobra trebalo dostaviti nacrt budžeta Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a Predsjedništvo do 1. novembra upućuje prijedlog budžeta Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Budžet u bh. Parlamentu mora biti usvojen do kraja godine. No kako kasni Ministarstvo, tako kasne svi ostali.

Posljednjih deset dana čekamo odgovor ministra Amidžića o budžetu, a u međuvremenu je u Bijeljini izjavio da će biti predloženo privremeno finansiranje i tako će biti ušteđeno 37 miliona KM koji nedostaju u budžetu, ali i više od tog iznosa. Potom je rekao da će budžet biti usvojen ili sa manjkom od tih 37 miliona KM ili će se preći na privremeno finansiranje.

Najmanje pet godina mimo zakona

Nije jasno o kakvih 37 miliona KM je govorio, što smo također pitali i još čekamo odgovor.

O mogućnosti privremenog finasiranja Amidžić je govorio i prije mjesec, u vrijeme kada je trebao sačiniti tekst budžeta za iduću godinu. Tada je kritikovao institucije da su tražile više novca od iznosa kojim raspolažu.

Šemsudin Dedić, ekonomista, zastupnik SDA u bh. Parlamentu i član Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da u periodu privremenog finansiranja budžetski korisnici ne mogu početi nove ili proširene programe, koji su nužni za redovne aktivnosti iz njihove nadležnosti.

VEZANI TEKST - Amidžić najavio mogućnost neusvajanja budžeta BiH, samo su izgovori pogrešni

Dodao je da bi, s druge strane, pravovremeno usvajanje budžeta značajno smanjilo rizik neefikasnog i neučinkovitog poslovanja i trošenja javnih sredstava po nalazima i preporukama Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da se ne poštuju zakonom propisane procedure i budžetski kalendar, Dedić je danas podnio zastupničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku usvoji i dostavi Predsjedništvu BiH nacrt budžeta za 2024, a Predsjedništvo da najkasnije do 31. decembra dostavi prijedlog budžeta bh. Parlamentu.

Politička pozadina

Dedić je prokomentirao da se budžet najmanje posljednjih pet godina ne donosi u skladu sa zakonom.

- Mislim da je glavni razlog takvog postupanja politički jer se ne želi jačanje državnih institucija, a istovremeno manjim izdvajanjem za državne institucije više sredstava ostaje u raspodjeli za entitete i Brčko distrikt. Svake godine imamo povećanje sredstava na jedinstvenom računu trezora (2016. godine 6,6 milijardi KM, 2019. godine 9,9 milijardi KM, a ove godine više od 10 milijardi KM), a u njihovoj raspodjeli prvo se izdvajaju sredstva za izmirenje vanjskog duga, zatim za finansiranje državnih institucija, a ostatak sredstava ide u raspodjelu drugim nivoima. Znači, finansiranje institucija na nivou BiH ima prioritet u raspodjeli sredstava što je propisano zakonom – kazao je Dedić.

Osvrćući se na Amidžićeve kritike upućene institucijama da su mnogo tražile, čime dijelom pravda kašnjenje s budžetom, Dedić je naglasio da su svakako na svakom nivou vlasti zahtjevi budžetskih korisnika uvijek višestruki.

VEZANI TEKST - Skoro pola države na privremenom finansiranju: Zakonski rok za usvajanje budžeta ispunila samo tri kantona i RS

- Mislim da samo priča o uštedama na državnom nivou i nedostatku sredstava bez javne rasprave o njihovoj opravdanosti ima političku pozadinu – dodao je Dedić.

Mira Pekić, ekonomistica, zastupnica PDP-a i također član Komisije za finansije i budžet, istakla je da privremeno finansiranje znači potrošnju onog iznosa budžeta koliki je bio u ovoj godini, a to je oko 1,3 milijarde KM, te da je to dovoljno za funkcioniranje institucija BiH.

- A to što ne rade, nema budžeta, je odraz nesposobnosti i dokaz da vladajuća koalicija ne radi na važnim stvarima kao što je budžet i samo se oko fotelja mogu dogovoriti i trošenja novca – dodala je Pekić.

Koliko je značajno usvajanje budžeta (naspram privremenog finansiranja), govorio i je Amidžićev prethodnik i stranački kolega Zoran Tegeltija (SNSD), kada je pri usvajanju budžeta za ovu godinu kazao da će budžet omogućiti nesmetano funkcioniranje institucija BiH, što je i najvažnija stvar svakog budžeta.

Tada kada je usvojen budžet BiH za 2023. godinu na Facebooku se pohvalio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde, koja uz SDP i Našu stranku čini "Trojku". Konaković je prokomentirao da je to najveći usvojeni budžet u historiji Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.