open-navfaktor-logo
search
Nema više čekanja
Uvjerenje o stažu možete odmah dobiti u poslovnicama Zavoda PIO FBiH, evo koliko košta
Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio je izdavanje Uvjerenja o podacima registriranima u matičnoj evidenciji aktivnih osiguranika, u svim poslovnicama Zavoda, odmah po podnošenju zahtjeva od osiguranika, tj. stranaka, saopćeno je iz Zavoda PIO FBiH.
22.12.2023. u 13:32
get url
text

- U dosadašnjoj praksi procedura izdavanja uvjerenja trajala je i do pet dana, a što je stvaralo probleme osiguranicima, podnosiocima zahtjeva, s obzirom na to da su razlozi zbog kojih se podnose predmetni zahtjevi, kao što su prijave na konkursne procedure, prijave za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, praćeni kratkim rokovima za dostavu dokumentacije i postupanje.

Izdavanje uvjerenja o podacima registriranima u matičnoj evidenciji aktivnih osiguranika u svim ispostavama Zavoda, odmah po podnošenju zahtjeva, predstavlja jednu od aktivnosti koje su poduzete radi poboljšanja korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda - navode i dodaju:

U narednom periodu intenzivno će se nastaviti sa daljim mjerama i aktivnostima koje će omogućiti svim osiguranicima i penzionerima što lakše i transparentno korištenje usluga Zavoda PIO FBiH.

Uvjerenjem koje se može dobiti odmah u poslovnicama Zavoda PIO jeste i uvjerenje o stažu. Do sada je bila praksa da predate zahtjev, odete u poštu i uplatite 10 KM za uvjerenje plus usluge pošte i vratite se u poslovnicu da predate uplatnicu. Potom čekate nekoliko dana da vam se izda uvjerenje.

Prema riječima Tomislava Kvesića, portparola Zavoda PIO FBiH, građani za uvjerenje o stažu plaćaju 10 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.