open-navfaktor-logo
search
Dileme
Uvjerenje o stažu u poslovnicama PIO se dobija odmah, a gdje se uplaćuje 10 KM?
Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje omogućio je krajem decembra prošle godine izdavanje Uvjerenja o podacima o stažu u svim poslovnicama Zavoda odmah po podnošenju zahtjeva.
11.02.2024. u 20:11
get url
text

Do tada na listing se trebalo čekati nekoliko dana.

Redakciji Faktora obratilo se više građana pitajući gdje se kod predaje zahtjeva za uvjerenje o staž uplaćuje 10 KM. Da li se novac uplaćuje u Zavodu PIO ili ne?

- Ne može se u poslovicama Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćivati novac za izdavanje uvjerenja o stažu. Novac, tih 10 KM se uplaćuje preko pošte ili banke - rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

U ranijoj praksi procedura izdavanja uvjerenja trajala je i do pet dana, a što je stvaralo probleme osiguranicima, podnosiocima zahtjeva, s obzirom na to da su razlozi zbog kojih se podnosei zahtjevi, kao što su prijave na konkursne procedure, prijave za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite, praćeni kratkim rokovima za dostavu dokumentacije i postupanje.

Izdavanje uvjerenja o podacima registriranima u matičnoj evidenciji aktivnih osiguranika u svim poslovnicama Zavoda, odmah po podnošenju zahtjeva, predstavlja jednu od aktivnosti koje su poduzete radi poboljšanja korisničkog iskustva korisnika usluga Federalnog zavoda - naveli su ranije iz Zavoda PIO FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.