open-navfaktor-logo
search
Kredit EBRD
Uvođenje sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo sa ekološkim gorivima
Novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i ovlašteni predstavnik KJKP Toplane, potpisali su danas mandatno pismo o dodjeli kreditnih i grant sredstava za početak realizacije projekta uvođenja sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo.
16.11.2021. u 19:35
get url
text
Kanton Sarajevo
Kanton Sarajevo

- Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode. Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru preduzeća Toplane. Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu - kazao je ministar Hadžiahmetović.
 
Prema njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će osigurati 16 miliona eura kreditnih i četiri miliona grant sredstava, navodi se u saopćenju Vlade KS. 

Direktor Colangeli ističe da početak rada na ovom projektu predstavlja pravu prekretnicu za Sarajevo. 

- Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta - naglasio je Colangeli.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu je pozdravila početak realizacije ovog važnog projekta za Sarajevo. 

- Radujemo se brzoj implementaciji ovog projekta koji rješava probleme kvalitete zraka u Kantonu i diverzificira opskrbu Sarajeva grijanjem. Uvijek nam je drago vidjeti da se KS oslanja na Akcioni plan za Zeleni grad i sretni smo da nastavljamo dobru saradnju iz proteklih godina - poručila je Naessl.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.