open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Uvreda i omalovažavanja ne manjka: Niko nije kažnjen za "dobijanje po gubici", "pričanje gluposti"...
Niko od zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije kažnjen ni u 2021. niti u 2022. godini za kršenje etičkog kodeksa mada su na sjednicama domova bh. Parlamenta bilježene uvrede, dobacivanja...
19.07.2023. u 07:59
get url
text

Materijala za kažnjavanje bilo bi i u 2023, ali...

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH zadužena je za nadzor nad primjenom i praćenjem poštivanja Kodeksa, ali u njenim izvještajima za posljednje dvije godine, koji će se naći iduće sedmice pred delegatima Doma naroda, piše da nisu zaprimili nijednu pisanu prijavu o povredi Kodeksa ponašanja zastupnika i delegata u Parlamentu BiH.

Po "službenoj dužnosti" članovi Komisije, koju čine parlamentarci, očito ne reagiraju.

U aprilu 2022. godine, naprimjer, uvrede među zastupnicima su ishodile pauzu od pola sata u zasjedanju Zastupničkog doma. Među glavnim akterima rasprave bili su, i to ne prvi put, Damir Arnaut (Naša stranka) i Nikola Lovrinović (HDZ), ali i Sanja Vulić (SNSD).

Tako je, između ostalog, Vulić spominjala suprugu Damira Arnauta, na šta joj je on odgovorio da ustane kada govori o njegovoj supruzi. Vulić je uzvratila da je o njoj govorila u superlativu jer se "divim da ima strpljenja s takvim pravnikom poput vas dijeliti život".

"Neka ga nek' šuti", "On masira mozak", "Pa koji je manipulator" bile su neke od opaski koje je Arnautu uputio Lovrinović.

- Gospodin Lovirnović svaki put traži da dobije po gubici. Pa svaki put dobije – dio je odgovora Arnauta.

U augustu prošle godine verbalno su se sukobili Lovrinović i Zukan Helez (SDP).

VEZANI TEKST - Ponovo se svađali Lovrinović i Helez pa im oduzeta riječ: Pričate gluposti, ovo je za krivičnu prijavu

Helez je kazao da je najveći totalitarizam tamo gdje vlada HDZ, Lovrinović uzvratio da sve što iznosi iznosi bezveze, napamet i da priča gluposti... Zbog ovakve rasprave tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović im nije dozvolio da išta više kažu kada je u pitanju dnevni red.

Njima ovo nije prvi put da se "svađaju". U junu prošle godine raspravljalo se o budžetu institucija Bosne i Hercegovine, ali su Helez i Lovrinović došli i do 1993. godine i Bugojna.

Prema Kodeksu, dužnost parlamentaraca je naročito da tok rasprave bude usmjeren na temu o kojoj se raspravlja i da ne prekidaju govornike. U praksi je međutim bilo dobacivanja dok zastupnik govori, a prekidanje govornika i narušavanje toka sjednice potpada pod teže povrede Kodeksa.

- Zastupnici i delegati su dužni s najvećom pažnjom i odgovornošću poštivati ličnost svakog pojedinca i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, izbjegavajući svaki postupak koji može narušiti njihov integritet i dostojanstvo. Zastupnici i delegati dužni su u komunikaciji s drugim zastupnicima i delegatima postupati s uvažavanjem i poštivanjem, izbjegavajući izraze koji mogu uvrijediti ili omalovažiti – dio je Kodeksa.

Uvreda ne manjka ni u 2023. godinu, ali je pitanje je da li će iko odgovarati jer je propisano da se postupak zbog povrede Kodeksa pokreće samo prijavom. 

Samo u ovoj godini sadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) morao je nekoliko puta reagirati zbog neprimjerenih izjava, upozoravajući da se poštuje dignitet zastupnika i ovog doma.

Prošli je mjesec, tako, Sanja Vulić (SNSD) nazvala Milana Dunovića (DF) "dekorativnim Srbinom", zbog čega ju je Zvizdić upozorio.

Zastupnici i delegati iz RS-a često u svojim raspravama koriste izraz "zajedničke institucije" koji nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

U martu ove godine zabilježeno je i da su predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) i njegov prvi zamjenik Kemal Ademović (NiP) zaboravili u jednom momentu da su im uključeni mikrofoni pa je javnost mogla svjedočiti o vulgarnom rječniku predsjedavajućeg Špirića koji je rekao "ma boli te ku...".

VEZANI TEKST - Špirić zaboravio na mikrofon pa odgovorio Ademoviću: "Ma boli te k...."

Isti mjesec je Zlatan Begić (DF) za Miju Karamehić-Abazović (NiP) rekao da se "navaljala gluposti", a njemu je Sabina Ćudić (Naša stranka), između ostalog, rekla "još jednom da mi zaprijetite i počnete mahati prstom, po tom prstu ćete i dobiti".

Begić je potom od Zvizdića tražio da ga "zaštiti od kolegica", da je napadnut po spolnoj osnovi, te da su iznesene neistine, a da je sve što je on rekao istina, a Zvizdić mu je odgovorio da je jedino on kolegicama rekao da lupaju gluposti i da sve vrijeme upada u riječ, a na kraju mu je zabranio da više diskutuje o tački dnevnog reda.

Mjesec kasnije desio se verbalni okršaj Sanje Vulić i Denisa Zvizdića, a prethodno je Milan Petković (Ujedinjena srpska), nakon što ga je Zvizdić upozorio da je izašao iz tačke dnevnog reda, nekoliko puta zagalamio na Zvizdića "nemojte me prekidati!".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.