open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Uvreda žrtava: "Tintor je izručenjem Srbiji dobio faktičku slobodu"
Udruženje žrtava i svjedoka genocida objavilo je da je presuđeni zločinac Jovan Tintor dobio faktičku slobodu time što će iz BiH biti izručen Srbiji na daljnje izdržavanje zatvorske kazne, u skladu s ugovorom između dviju zemalja o međusobnom priznanju i izvršenju sudskih odluka.
14.04.2022. u 14:16
get url
text

Podsjećaju da je Tintor pravosnažnom presudom Suda BiH u februaru 2019., u svojstvu predsjednika Kriznog štaba i člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), proglašen krivim po nekoliko tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. i osuđen na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Ističu da prebacivanje Tintora u Srbiju predstavlja uvredu žrtava jer ta zemlja štiti ratne zločince koji prebjegnu iz BiH, negira naslijeđe ICTY/MICT, glorifikuje zločin i zločince, negira presuđeni genocid u Srebrenici, te ne preduzima krivični progon odgovornih za zločine u BiH i blokira regionalnu saradnju.

U Udruženju smatraju da je potrebno hitno zaustavljanje tog i sličnih bilateralnih sporazuma koji omogućuju faktično oslobađanje zločinaca i doprinose daljnjoj agoniji u pogledu blokada i opstrukcija progona ratnih zločinaca u BiH i regionu.

- Tražimo od Vijeća ministara BiH, Ministarstva pravde BiH, VSTV-a, te Tužilaštva i Suda BiH hitnu reakciju i zaustavljanje zloupotrebe bilateralnih odnosa i prebacivanja zločinaca u države koje su u svim izvještajima MICT označene kao države koje štite ratne zločince i negiraju naslijeđe tog suda - saopćeno je iz Udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.