open-navfaktor-logo
search
Danas su inspirativni
Uvrede tokom rasprave o stanju na BHRT-u u Parlamentu BiH: Ko masira mozak, ko je glup...
Uvrede među zastupnicima nisu zaobiđene ni tokom rasprava o informaciji Upravnog odbora Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine o posljedicama finansijske blokade BHRT-a, što je ishodilo i pauzu od pola sata u zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
27.04.2022. u 16:18
get url
text

Među glavnim akterima rasprave bili su (opet) Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke, Nikola Lovrinović, šef Kluba zastupnika HDZ-a, te Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a.

Spominjani su glupi i agresivni, a ulazilo se i u privatne, porodične odnose.

VEZANI TEKST - Zasad ništa od HDZ-ovog zakona o upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu, spominjano i "dobijanje po gubici"

Vulić je u svojoj raspravi tvrdila da su Srbi statistička greška kada je u pitanju zaposlenje na BHRT-u, ali i da Srbi smetaju. Spominjala je i suprugu Damira Arnauta.

Arnaut je u jednom momentu zatražio od Vulić da ustane ako ima namjeru opet govoriti o njegovoj supruzi, na šta je Vulić odgovorila da je o njoj govorila o superlativu i sve najbolje.

- Divim se da ima strpljenja da s takvim pravnikom poput vas dijeli život – rekla je u jednom momentu Vulić Arnautu.

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a, Vulić je odgovorio da nije tačno da Srbi smetaju, već da smetaju svi glupi i agresivni, bez obzira na to kojem narodu pripadaju.

Potom su Arnaut, te Lovrinović nastavili raspravu s jedne od prethodnih tačaka dnevnog reda, o tome ko je pošten i koliko je ko osvojio glasova.

- Prođite se poštenja. Pustite nas da dišemo... Neka ga nek šuti – govorio je Lovrinović, spominjući i da Arnaut "masira mozak".

Na kraju je Klub zastupnika Naše stranke-Nezavisnog bloka zatražio pola sata pauze zbog povrede poslovnika i udaljavanja od teme rasprave, što je Nebojša Radmanović (SNSD), predsjedavajući Zastupničkog doma, odobrio jer je morao, uz opasku da to nije fer prema ostalim učesnicima u raspravi i da su mogli za sat završiti rasprave o svim preostalim tačkama dnevnog reda.

Na samom početku rasprave o BHRT-u je Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA, predložio nekoliko zaključaka, između ostalog da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine što prije razmotri situaciju u vezi s finansiranjem javnog RTV servisa, da sud ubrza rješavanje predmeta o dugu od RTV takse, da Odbor javnog RTV sistema izradi novi model naplate RTV takse da se na jedinstven način prikuplja na prostoru cijele BiH.

Arnaut je predložio da RTVFBiH doznači BHRT-u oko 15 miliona KM koje im duguju, te da Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana osigura efikasnu naplatu RTV takse u svim dijelovima BiH jer se ne plaća svugdje ravnomjerno te osigura isplatu svih dugovanja drugih emitera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.