open-navfaktor-logo
search
Sporazum Vlade i Zavoda
Uz julsku penziju: Penzionerima u TK jednokratna pomoć u iznosu od 100 KM
Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Mirsad Muhamedbegović i direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Zijad Krnjić danas su potpisali Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći penzionerima sa područja Tuzlanskog kantona.
01.06.2022. u 17:11
get url
text

Potpisivanje Sporazuma je priprema za ispunjenje još jedne od mjera iz ekspozea premijera TK Irfana Halilagića, koji je prisustvovao današnjem činu potpisivanja.

Ovim sporazumom regulišu se međusobna prava i obaveze Kantonalne vlade i Zavoda u pogledu implementacije ukupno nešto više od 3,5 miliona KM, koliko je Vlada TK osigurala za ovu namjenu. Jednokratna pomoć u iznosu od po 100,00 KM osigurana je za 35.466 penzionera sa najnižom penzijom sa područja TK, odnosno onih koji primaju lične ili porodične penzije i čija ukupna penzijska primanja ne prelaze iznos od 410,08 KM, saopćeno je iz Vlade TK.

Potpisivanje sporazuma

- Ovaj sporazum je jedna od mjera iz ekspozea, odnosno mjera iz sporazuma koalicione većine koja se odnosi na jednokratnu pomoć penzionerima s najnižom penzijom. Iako je rok za implementaciju ove mjere 1. septembar, kako bismo omogućili što skoriju implementaciju ovih sredstava, Vlada TK je održala danas vanrednu sjednicu na kojoj je prihvaćen tekst sporazuma, što je bio preduvjet za njegovo potpisivanje, te je odobren i prijenos 3.546.600,00 KM na račun Zavoda PIO - rekao je danas premijer Halilagić.

On je istakao da će Zavod ta sredstva, u pojedinačnom iznosu, sa naznakom jednokratna pomoć – donacija Vlade TK, prenijeti penzionerima uz isplatu redovne penzije za mjesec juli 2022. godine.

- Naš posao je da ova sredstva dobiju penzioneri i mi ćemo to realizirati. Ova mjera Vlade TK je za sada prva ovakva mjera u Federaciji BiH i ona će sigurno napraviti pozitivan pritisak i na sve druge kantona koji će morati naći način da slične mjere poduzmu na područjima svojih kantona - kazao je direktor Krnjić, pozdravljajući ovu aktivnost Vlade TK i izražavajući zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.