open-navfaktor-logo
search
Bužim
Uz pomoći mještana: Učenici OŠ Mirsad Salkić ponovo u školskim klupama
Osnovnu školu Mirsad Salkić iz Čave 12. novembra zahvatio je požar, tačnije krovnu konstrukciju, zbog čega je nastava bila prekinuta devet dana
26.11.2019. u 17:11
get url
text
OŠ Mirsad Salkić, Bužim
OŠ Mirsad Salkić, Bužim

Zahvaljujući pomoći mještana koji su sa osobljem Osnovne škole "Mirsad Salkić" iz Čave u općini Bužim danonoćno radili na sanaciju krova koji je izgorio u požaru 12. novembra, danas su učenici škole ponovo u svojim klupama. Prema riječima Zeida Suljadžića, direktora škole, devet dana su se borili sa posljedicama požara koji je izbio na starim instalacijama, i izborili se.

Djeca su ponovo u klupama 

- Malo je reći da sam presretan odzivom mještana Čave, ljudi su nam zaista pomogli. Oni su u mjesnoj zajednici pokrenuli i akciju prikupljanja novčanih sredstava za sanaciju krova. Sakupljeno je 12.000 KM i kada se tome doda 5.000 KM koje nam je u startu donirala Općina Bužim, imali smo 17.000 KM na raspolaganju. S obzirom da se ranije smrkava, radovi su se nastavljali po noći pod reflektorima. Svaki dan nas je na terenu bilo 30-ak - govori nam Suljadžić.

Kaže kako su uspjeli pokriti školu, zaštititi je od daljnjeg propadanja i prokišnjavanja.

- Odrađen je lavovski posao. Osigurali smo normalne uvjete, grijanje, struju, zaštitili smo koliko smo mogli i nastava je počela. Što se moralo zamijeniti, to smo i učinili. Stavili smo i daske i krovnu foliju. Sada čekamo procedure da se provedu, da uvedemo izvođača radova, limare da stavimo lim na krov i bit će uredu sto posto. I onda kada malo otopli, gledat ćemo da unutrašnjost, prostorije koje su oštećene, saniramo, zidove obložimo, vjerovatno će se mijenjati i instalacije. Zavisi od toga šta će projektanti reći - rekao nam je Suljadžić i dodao:

- Danas smo osposobili internet i telefon u školi. Bitno je da su djeca ponovo krenula u školu. Vidjet ćemo hoćemo li morati nadoknađivati ovih devet dana, koliko djeca nisu išla u školu. Imamo ukupno 265 učenika zajedno sa područnom - govori Suljadžić.

{$galerijaFotografija}

Podsjećamo, prvobitno je postojala varijatna da djeca nastave sa školom u Mješovitoj srednjoj školi u Bužimu, da idu u drugu smjenu, međutim, bio je problem osigurati prijevoz za djecu. Također, Vlada Unsko-sanskog kantona je odmah izdvojila 70.000 KM, a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 100.000 KM. Da bi ova sredstva bila operativna, potrebno je prethodno provesti sve procedure oko odabira izvođača. I taj posao sada predstoji školi, a do tada su zajedno sa mještanima pronašli prijelazno rješenje.

oš mirsad salkić3.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.