open-navfaktor-logo
search
Rebalans budžeta
Uz povećanje plaća: Zaposleni u javnoj upravi Brčko distrikta dobijaju jednokratnu pomoć od 400 KM
Rebalansom budžeta Distrikta Brčko za 2023. godinu u iznosu od 40,5 miliona KM osigurana su sredstva i za povećanje plaća zaposlenima u javnom sektoru, kao jedna od obaveza preuzetih u dogovoru sa Sindikatom Brčko distrikta u vezi sa povećanjem plaća zaposlenih u javnoj upravi.
14.09.2023. u 17:55
get url
text

Predsjednik Sindkata Brčko distrikta Igor Babić kaže da se također odnosi i za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u javnoj upravi koji imaju plaću manju od 1.200 KM.

- Mi smo dobili informaciju da bi isplata jednokratne novčane pomoći zaposlenima u organima javne uprave trebala početi za najviše 15 dana u iznosu od 400 maraka čija je osnovna plata do 1.200 KM odnosno koja ne prelazi neoporezivi dio, kao i pravnim licima koje je osnovao Distrikt - pojasnio je Babić.

Prema riječima Babića pravo na ovu jednokratnu pomoć imaju i zaposleni u javnim preduzećima.

- S tim da će ako preduzeće posluje pozitivno isplatiti jednokatnu pomoć, a ukoliko preduzeća nemaju novčana sredstva bit će isplaćeno iz rebalansa budžeta Distrikta za 2023 godinu - istakao je Babić.

Kako je rekao, na spisku se nalazi oko 660 zaposlenih u organima javne uprave koji su ispunili uslove za isplatu ove pomoći, a što se tiče javnih preduzeća nemaju tačan broj.

- Vlada Brčko distrikta je tražila od javnih preduzeća da dostave spiskove sa žiro računima onih koji bi trebalo da dobiju ovu pomoć i vjerujemo da niko neće biti izostavljen - naveo je Babić.

Generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi Distrikta počeo je 23. maja ove godine a završen je četvrog jula potpisanim Sporazumom o prestanku generalnog štrajka između Vlade Distrikta i brčanskog Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.