open-navfaktor-logo
search
Nedavno otvoreno
Uzgajalište jelena kod Živinica atrakcija za porodice sa djecom
U Ljubačama, kod Živinica, za posjetioce je nedavno otvoreno porodično poljoprivredno gazdinstvo "Jelen", gdje se uzgajaju jeleni koji su već postali prava atrakcija, posebno za porodice s djecom.
08.07.2021. u 08:24
get url
text

Na iznajmljenom imanju u mjestu Ljubače porodica Muratović iz Živinica uzgaja evropske i jelene lopatare, srneću divljač i niz manjih životinja. Jedino uzgajalište evropskih jelena u BiH je upravo tu. Zovu se još obični, alpski ili crveni jeleni.

- Neke od njihovih karakteristika su da dosežu težinu do 250 kg, u odnosu na jelene lopatare koji mogu imati maksimalno 100 kg. Njih smo nabavili 2016. godine, oko 30 grla. Međutim, u startu smo imali problema sa psima lutalicama. Pretrpjeli smo ogromnu štetu. Ipak, uspjeli smo koliko-toliko da se oporavimo i sada imamo oko 60 evropskih jelena - pojasnio je Mujo Muratović, vlasnik uzgajališta, pišu Nezavisne.

On dodaje da je uzgoj složen i kompleksan posao te da se razlikuje od vrste do vrste. Primjera radi, jelen lopatar je manje zahtjevan.

- Evropski jelen je dosta osjetljiviji. Hoće teren sa dosta vlage, hoće kaljužu i da se valja u blatu. I jedni i drugi moraju imati konstantno čistu vodu. Na svu sreću, ovdje imamo uredno vodosnabdijevanje, imamo nekoliko potoka koji ne presušuju - priča on.

Jeleni ujutro i navečer dobijaju žitarice preko automatskih hranilica. Tokom zime ishrana se pojača silažnim kukuruzom i sijenom. S početkom proljeća kreće ishrana i sa svježom travom. O zdravstvenom stanju ovih životinja brine lokalna privatna veterinarska stanica.

- Veoma je teško liječiti divljač. Ukoliko dođe do neke povrede ili bolesti, 99 posto su šanse da će životinja uginuti jer jednostavno ne podnosi nikakve lijekove. Ono što mi činimo je tretiranje protiv parazita pa im ubacujemo tablete u hranu i vodu, a sve drugo se nije pokazalo efikasnim - kaže vlasnik.

On pojašnjava da trenutno u uzgajalištu ima i 120 jelena lopatara, 80 ženki i 40 mužjaka. U narednom periodu očekuje minimalno 60 mladunčadi.

- Njih smo nabavili isto 2016. godine. U početku smo kupili 44 grla iz Hrvatske i Austrije i dobro su se pokazali. Taj broj smo utrostručili i bio bi još veći da nismo imali probleme sa psima lutalicama - podsjeća Mujo i dodaje da bi davno odustao od ovog posla da nije zavolio jelene.

Ideju za uzgoj dobio je od prijatelja iz Hrvatske, koji imaju velike farme jelena. Dodaje da u BiH ima još nekoliko farmi za uzgoj jelena, no opstaje ih sve manji broj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.