open-navfaktor-logo
search
Ogoljeni planovi
UZP plan Dodika i Čovića uz podršku Moskve, Zagreba i Beograda: RS bi da se otcijepi, tzv. HRHB oživljava
Milorad Dodik i Dragan Čović imaju direktnu podršku Beograda, Zagreba i Moskve za svoje secesionističke planove. Punu deceniju ovaj dvojac korak po korak radi na rušenju države Bosne i Hercegovini. Blokade, ucjene, traženje politički nemogućeg... 
06.05.2022. u 07:37
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Bošnjaci radikalni, međunarodna zajednica šuti, idemo u novu teritorijalnu organizaciju BiH

Dodik je to sve ove godine radio glasno i transparentno, ne libeći se slati poruke o otcjepljenju RS-a, dok se Čović muteći vodu na izvoru, prodavao kao "nositelj europskih vrijednosti" kojem je do domovine Bosne i Hercegovine, navodno, iznimno stalo. 

Međutim, ogolio je svoje političko djelovanje do kraja u posljednjih godinu dana, a najnovijim pismom međunarodnim zvaničnicima jasno stavio do znanja da kreće u definiranje granica davno zacrtanog trećeg entiteta, tzv. Herceg-Bosne čiji su projektanti i izvršioci u Hagu osuđeni na 111 godina zatvora, a HRHB okarakterisan kao UZP-ovski projekat. 

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, Hrvatski narodni sabor će pristupiti realizaciji svih zaključaka s Vanrednoga zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH - poručuje Dragan Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima EU-a, SAD-a i tijela međunarodne zajednice.

Sve svoje aktivnosti, Čović i ekipa okupljena oko njega u privatno udruženje Hrvatski narodni sabor, usmjerili su na izmjene Izbornog zakona BiH, a što je ustvari tek dobro upakovana i osmišljena politička krinka, jer je bio svjestan da ono što on traži diskriminatornim izbornim pravilima, neće nikada proći u Parlamentarnoj skupštini BiH, a uz to nije uopće u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. 

Izmjene Izbornog zakona tek su mu "dobar" izgovor da aktivira najsporniji od svih zaključaka, a to je onaj pod brojem 7 koji glasi:  

- HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Zapadne diplomate odmah su reagirale na njegovo pismo te ga osudile, i upozorile da su "opstrukcije finansiranja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BiH antidejtonske, destabilizirajuće i u suprotnosti sa euroatlanskim putem BiH". 

Prije 11 godina, Čović je u Švicarskoj na za javnost zatvorenom HDZ-ovom skupu poručio: 

- Naš cilj je treći entitet u Bosni i Hercegovini, a do njega se dolazi preko izborne reforme. Formalno, upravo ako imamo svoj treći entitet, imamo genijalan način da zaštitimo svakog Hrvata koji živi izvan tog entiteta, to ne razumijem. Mi želimo ove privremene odluke, rješenja oko Ustava, upravo iskoristiti da u konačnici dobijemo svoj entitet, svoju federalnu jedinicu ili u konačnici kako će se već zvati, to je manje bitno. Bitno je da ona ima izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast. Kada smo organizirali Hrvatski narodni sabor, neki od vas to pamte, 2001. godine, tada je donesena odluka o Hrvatskoj samoupravi i tada je bio onaj upad u Hercegovačku banku, smjene mnogih dužnosnika, politički, odnosno pravni procesi, smjene ljudi koji su završili lišeni slobode, po zatvorima. Sada smo se dogovorili da to radimo malo mudrije - pojasnio je tada Čović prisutnima na skupu. 

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao čelnicima EU i Hrvatske: Pokušaj HNS-ovog "administrativnog preustroja" direktno kršenje Dejtona

HNS, na čijem je čelu tada bio Ante Jelavić, u martu 2001. godine donio jeodluku o uspostavi međukantonalnog / međuopćinskog vijeća kao oblike privremene hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini i Platformu za demokratsku i samoodrživu Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj platformi navedeno je tada kako je potrebno preoblikovanje unutrašnje organizacije BiH u federalnu republiku BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima te istovjetnim načinima zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Federalnim jedinicama, kako su to vidjeli Jelavić i ekipa okupljena oko njega, pripale bi sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene / prenesene na institucije federalne republike BiH. 

Božo Ljubić je na jednom od sabora HNS-a prije nekoliko godina jasno stavio do znanja da je njihov konačni cilj federalna jedinica sa hrvatskom većinom.

- Ako BiH želi postati samoodrživa, onda je nužan i njezin administrativno-teritorijalni preustroj, koji bi uključivao federalnu jedinicu s hrvatskom većinom. I to ostaje trajna težnja hrvatskog naroda u BiH - rekao je Ljubić.

Federalna jedinica sa hrvatskom većinom je treći entitet, koji je Čović sve do 2017. godine predstavljao kao rješavanje "hrvatskog pitanja", "ugroženosti Hrvata", ali naravno samo onih koji su u HDZ-u BiH. 

Nedavno je gostujući na N1 prof. dr. Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH i učesnik pregovora u Dejtonu 1995. godine, kazao kako je sve bilo isplanirano za otcjepljenje RS-a i obnovu tzv. Herceg-Bosne, ali da ih je u tome spriječio otpor Ukrajine: 

- Da Željko Komšić nije bio član Predsjedništva BiH u ovom mandatu, ova država bi se raspala. Milorad Dodik je sve bio pripremio da proglasi samostalnost Republike Srpske početkom agresije Rusije na Ukrajinu. Trebali su Srbija i Rusija da zaštite RS. Imam informaciju da je sve digao na entitetsku granicu i spremao se taj scenarij. Spriječio ih je ukrajinski otpor. Dobio je Vučić zadatak od Rusije. Da se proglasi RS, a da Srbija štiti. Isto je i pripremao Čović za obnovu Herceg-Bosne - kazao je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.