open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Uzunović: Nova Vlada ZDK za 15-ak dana, DF se danas izjašnjava o ulasku HDZ-a u koaliciju
Predstavnici šest stranaka, potpisnica ugovora o formiranju parlamentarne većine u Zeničko-dobojskom kantonu, sinoć su imale sastanak u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad u Zenici - potvrdio je Feni potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.
06.12.2022. u 10:53
get url
text

Tema sastanka u skladu s potpisanim sporazumom koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine sa strankama "Osmorke", bio je i ulazak u parlamentarnu većinu koalicije hrvatskih stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH u tom kantonu, koja u Skupštini ZDK ima tri zastupnika.

- Imamo potpisan sporazum kojim je ulazak drugih stranaka u parlamentarnu većinu u ZDK moguć samo konsenzusom svih stranaka potpisnica. Dogovoreno je da će Kantonalni odbor DF-a danas zasjedati te donijeti odluku u vezi sa ulaskom HDZ-a - istakao je Uzunović.

Sve stranke, kazao je, do četvrtka trebaju dostaviti svoje prijedloge kadrova za popunu ministarskih mjesta u novoj Vladi ZDK, koju bi trebala predvoditi Amra Mehmedić iz Zenice, koju je kao nestranačkog kandidata predložila BHI-KF.

- Vlada ZDK trebala bi biti imenovana u narednih 15 dana - najavljuje Uzunović.

Koalicija je, kako je dodao, potvrdila svoje funkcionisanje izborima za Radno predsjedništvo SZDK (predsjedavajući Goran Kovačević iz NiP-a, prvi zamjenik predsjedavajućeg Goran Bulajić iz DF-a te druga zamjenica Behija Kulović iz NS-a) te delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Glasovima šestorke i HDZ-a, u DNPFBiH iz ovog kantona izabrani su Amra Babić (NiP) i Almina Sivić (NES) iz reda Bošnjaka; Goran Bulajić (DF) i Mladen Simić (SDPBiH) iz reda Srba te Marina Mujkanović (SDPBiH) i Iva Tadić (HDZBiH) iz reda Hrvata.

Dva bošnjačka delegata, Mirnes Bašić i Fahrudin Čolaković, izabrani su iz redova SDA, koja je s 11 zastupničkih mandata relativni pobjednik izbora, ali neće biti dio vlasti.

Parlamentarnu većinu u Skupštini ZDK zasad zvanično čine BHI-KF i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine sa po pet zastupnika, koalicija Demokratska fronta/Građanski savez te Narod i Pravda sa po tri, Naša stranka sa jednim i Narodni evropski savez s jednim od svoja dva zastupnika.

Nejasno je da li će u vlasti u tom kantonu biti i Savez za bolju budućnost BiH. Dva zastupnika SBB-a glasala su za izbor Behije Kulović u Radno predsjedništvo SZDK iz Kluba Bošnjaka, ali, ističe Uzunović, na sinoćnjem sastanku se nije razgovaralo o ulasku te stranke u novu Vladu ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.