open-navfaktor-logo
search
Problemi roditelja u KS
Vakcinacija protiv HPV-a; Karahasanović: Jedna doktorica na najveću općinu, Vranić kaže da nije nadležan
Roditelji u Kantonu Sarajevo, koji su odlučili svoju djecu vakcinisati protiv humanog papilomavirusa (HPV) susreću se sa brojnim problemima.
29.11.2022. u 07:45
get url
text

Jedna od njih je i Sabina Karahasanović, majka 12-godišnje djevojčice, učenice šestog razreda osnovne škole, koja, kako nam je kazala, već tri sedmice pokušava vakcinisati dijete.

Iskustvo jedne majke

- Pripadam Domu zdravlja Saraj Polje, ali su tokom pandemije COVID-19 svi naši kartoni prebačeni u Dom zdravlja Novi Grad. To je bio i razlog što sam nazvala tu zdravstvenu ustanovu prije skoro mjesec dana. Odgovorili su mi da im nisu još stigle vakcine. Prije tri sedmice ponovo sam ih nazvala, ali su mi kazali kako imaju samo jednog ljekara za školsku djecu, jer su valjda ostali ljekari opće prakse ili porodične medicine, a raspoređeni su u školskom dispanzeru. Rekli su mi da se ta doktorica zove Edma Selimbegović i da pozovem naredne sedmice kako bi mi rekli da li će ona raditi na Saraj Polju ili u Domu zdravlja Novi Grad. Dodali su kako je ona jedina specijalizirana da djetetu da tu vakcinu jer radi sistematske preglede - priča nam Sabina u telefonskom razgovoru.

Kaže kako nije mogla vjerovati kada joj je rečeno da u najmnogoljudnijoj općini postoji samo jedna doktorica koja djetetu može dati HPV vakcinu, ali je, dodaje, bila strpljiva, sačekala sedam dana i ponovo nazvala u Dom zdravlja u naselju Otoka.

- U međuvremenu sam se čula sa dr. Selimbegović koja mi je kazala kako dijete moram dovesti u dom zdravlja Novi Grad zbog kartona. Sačekala sam da prođe sedam dana i ponovo nazvala, odgovoreno mi je da je doktorica još u Domu zdravlja Novi Grad jer je iznenada jedan ljekar otišao na bolovanje. Uzeli su mi broj telefona, ali me nikada nisu nazvali. Ponovo sam zvala 16. novembra da se informišem - je li doktorica stigla u Dom zdravlja Saraj Polje. Rečeno mi je da nije i da će mi javiti. Međutim, nikada me nisu nazvali - navodi razočarana majka.

Ono što najviše čudi jeste, kaže Karahasanović, "to da niko osim, spomenute doktorice, u dva doma zdravlja djetetu ne može dati HPV vakcinu".

- Insistiraju da vakcina bude zavedena u karton iako sam je mogla kupiti, vakcinisati svoje dijete i sigurno ne bih prolazila kroz sve ovo što sada prolazim. Ako su znali da će biti ovakvo stanje, zašto vakcinaciju nisu organizirali kroz Zavod za zaštitu žena i materinstva, da se skupe podaci po općinama, ko kojem domu zdravlja pripada, pošalju spisak zdravstvenim ustanovama i upišu u dječije kartone - ističe Sabina i dodaje:

- Jutros sam ponovo zvala dom zdravlja na Otoci. Rekli su mi da iz Doma zdravlja Saraj Polje uzmem vakcinalni karton i dođem im u 7.30 sati kako bi je vakcinisali. Zvuči nevjerovatno, ako uzmemo u obzir činjenicu da nam nikada ranije nije bilo dozvoljeno uzeti karton iz zdravstvene ustanove. Sad odjednom to može.

Razočarana u, kako kaže, neorganizovanost koja vlada u JU Dom zdravlja KS, Porobić se obratila i Harisu Vraniću, ministru zdravstva KS.

- Sve sam mu decidno objasnila u e-mail poruci koju sam poslala. Odgovorio mi je "kako organizacija rada domova zdravlja nije njegova nadležnost". Strašno je to da jedan ministar tako napiše sugrađanki koja mu se obratila i ukazala na probleme u zdravstvenom sistemu u KS koji vladaju - naglašava Karahasanović.

Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva KS je 8. novembra obavijestilo javnost da je Zavod za javno zdravstvo KS završio proces nabavke oko 1.689 vakcina protiv HPV-a, te da su doze stavljene na raspolaganje svim školskim dispanzerima u organizacionim jedinicima JU Dom zdravlja KS.

Ministar Vranić je tom prilikom pozvao sve zainteresirane roditelje djevojčica šestih razreda osnovne škole u KS da dođu u dom zdravlja u kojem njihovo dijete ima karton i prime vakcinu.

- Razumijem da imam cijelu godinu da vakcinišem dijete, ali isto tako ne mogu da vjerujem da zovem mjesec dana kako bih dobila informaciju - kada ću dijete dovesti na vakcinaciju. Na kraju će biti da su im doze propale za vakcinu koja nije jeftina, a razlog će biti njihov nemar i neodgovornost u radu – kaže Karahasanović.

Šta kažu u javnoj ustanovi

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS potvrdili su nam da je trenutno jedna doktorica zadužena za davanje HPV vakcina u Novom Gradu. 

- Činjenica je da imamo manjak kadra, a još se više zakomplicira kada neko ode na bolovanje. Posebno je to izraženo u školskom dispanzeru, a razlog su specijalizacije koje su prestale prije 20-ak godina, ali i pritisak koji ovih dana vlada u tom odjelu domova zdravlja. To je naročito izraženo u Novom Gradu - kaže Arman Šarkić, glasnogovornik javne ustanove.   

Dodaje kako vakcinacija HPV-om mora biti kontinuirana dok se ne potroše dobijene doze vakcine. 

- Mi nigdje na terenu ne bilježimo čekanje, pa tako ni u Novom Gradu. U upravi mi je rečeno da nisu zabilježili takav slučaj, ali da se spomenuti roditelj može javiti direktoru Doma zdravlja Novi Grad i dobit će termin za vakcinaciju djeteta. Apeliramo na građane da nam eventualne probleme formaliziraju u pisanom obliku u vidu žalbi sa imenom i prezimenom kako bi uprava mogla djelovati - naveo je Šarkić.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.