open-navfaktor-logo
search
Višemjesečni pregovori
Vakcine smo platili, a nismo ih dobili: Kad će COVAX mehanizam vratiti BiH blizu devet i po miliona KM?
Još se ne zna na koji način će biti riješeno pitanje 899.360 vakcina protiv COVID-19 od ukupno 1.232.000 doza koje je Bosna i Hercegovina naručila putem COVAX mehanizma u novembru 2020. godine, a koje još nisu isporučene našoj zemlji, podatak je koji smo dobili iz Ministarstva civilnih poslova (MCP) BiH.
29.03.2023. u 07:57
get url
text

Isto pitanje MCPBiH postavili smo u prvoj polovini januara, kada smo dobili informaciju da pregovori još traju, ali da nema zvaničnih informacija na koji način će to pitanje biti riješeno. Dva i po mjeseca poslije iz Ministarstva dodaju kako se ništa suštinski po tom pitanju nije promijenilo od 14. januara.

Podsjetimo, kako nam je ranije odgovoreno iz MCPBiH, u našu zemlju je putem COVAX-a stiglo 332.640 vakcina, i to 224.640 doza proizvođača Pfizer/BioNTech i 108.000 doza proizvođača AstraZeneca.

- Što se tiče nabavke preostalog broja doza i budućih aktivnosti unutar COVAX mehanizma, obavještavamo vas da je Ministarstvo civilnih poslova BiH u stalnom kontaktu sa članovima Koordinacionog odbora COVAX-a te predstavnicima Globalne alijanse za vakcine i imunizaciju (GAVI) te da smo još uvijek u fazi pregovora i pronalaska najboljeg rješenja za BiH unutar COVAX mehanizma – naveli su iz Ministarstva.

Članove Koordinacionog odbora čine predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH.

VEZANI TEKST - Tegeltija: BiH dobija 1.232.000 doza vakcina, platili smo ih 13 miliona dolara, dio stiže do kraja januara

- Zdravstvene vlasti Federacije BiH, RS i Brčko distrikta finansiraju nabavku vakcina putem COVAX mehanizma, dok Ministarstvo civilnih poslova BiH, shodno Poslovniku o radu Koordinacionog odbora, pruža administrativno-tehničku i stručnu podršku radu Koordinacijskog odbora. Sve procedure odlučivanja o narednim koracima BiH unutar COVAX mehanizma bit će donijete u u skladu sa zaključcima Koordinacijskog odbora – dodali su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vakcine su zdravstvene vlasti Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, koje su ih platile, koštale 12.997.600 dolara, a nabavljene su, kako smo ranije dobili informaciju iz Ministarstva civilnih poslova BiH po prosječnoj cijeni od 10,55 dolara.

To znači da COVAX mehanizam, na ime kupljenih, a neisporučenih vakcina, Bosni i Hercegovini duguje 9.488.248 dolara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.