open-navfaktor-logo
search
Cvijanović najavila
Vanredna situacija: U entitetu Republika Srpska nema škole do kraja polugodišta
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su zdravstvene institucije odgovorile kako treba povodom pojave virusa korona, te da vjerovatno neće biti moguće organizovati ni školu do kraja polugodišta.
19.03.2020. u 14:03
get url
text

- Moramo razumijeti da se nalazimo u vanrednoj situaciji, i krizni štab daje najveći broj naredbi. Isto tako zadovoljni smo kako ide škola na daljinu. Počela je aktivnost oko postavljanja šatora. Bit će izazov kako organizovati život unutar tih naselja, ali nadležni organi zajedno sa lokalnim zajednicama odradiće onako kako je to pripisano - istakla je ona nakon sastanka s predsjednikom Vlade RS-a Radovanom Viškovićem, članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Cvijanović je rekla kako namjeravaju formirati fond za pomoć i obnovu privrede, usljed posljedica koje ostavlja korona virus. Dodala je kako očekuje angažman i zdravstvene službe, Civilne zaštite RS-a, lokalne zajednice, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih relevantnih strana. Vjeruje kako se uz rješavanje problema koji se odnosi na zdravstveni sektor, odnosno aktivnosti u cilju sprečavanja širenja virusa, mora razmišljati i o realnom životu koji podrazumijeva da Vlada donosi mjere kako bi se sanirale štete koje će trpjeti privreda.

- Moram reći da je ovaj zdravstveni problem postao globalni problem, ali isto tako i globalna privreda će pretrpjeti ozbiljne štete, a to znači svaka zemlja pojedinačno. To znači da moramo definisati set mjera kojima ćemo pomoći i privredi i garantovati sigurnost našim porodicama ovdje u RS-u - rekla je Cvijanović. 

Dodala je kako je iz tog razloga Vlada RS-a definisala niz mjera koji je dogovorila s poslovnom zajednicom, a njihov dijalog će teći kontinuirano. Ukazala je kako je već sada primjetno da će se ova situacija odraziti na niz sektora. Jedna od stvari oko kojih su se dogovorili, pojašnjava Cvijanović, jeste namjera da se organizuje fond za pomoć i obnovu privrede koji će biti funkicionalan u vrijeme kada to bude trebalo. 

- ”Fond će podrazumijevati mobilisanje određenih prikupljanja ili mobilizaciju određenih sredstava koja su prikupljena što iz domaćih izvora na različite načine, ali isto tako i iz međunarodnih finansijskih organizacija - rekla je Cvijanović.

Dodala je i kako većina građana zaslužuje pohvalu zbog pridržavanja mjera, ali i ukazala na neodgovorne pojedince za koje, kako smatra Cvijanović, treba uvesti oštre kazne jer cijelo stanovništvo dovode u opasnost neodgovornim postupcima.

- Mislim da u ovo vrijeme, dok se dešavaju sve ove aktivnosti vezane za sanaciju štete koja je u privredi i na prevazilaženju problema koje imamo u zdravstvu, moramo da razmišljamo o novim procedurama, novim zakonima – da se zabilježi sve ono što pokazuje određeni nedostatak kako bi se mogle određene stvari bolje propisati za buduće vrijeme. Ovo nije zadnja kriza s kojom se suočavamo, ali je ova kriza veliki test za cijeli svijet - rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.