open-navfaktor-logo
search
Najavljen niz mjera
Vanredna sjednica Vlade RS-a: Veći broj policajaca u školama, testiranje na drogu, kontrola streljana...
Vlada RS-a održala je danas vanrednu sjednicu, povodom jučerašnje tragedije u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar", te je najavljen niz mjera kako bi se podigao nivo sigurnosti u školama u ovom entitetu.
04.05.2023. u 15:03
get url
text

Prema riječima premijera RS-a Radovana Viškovića, MUP RS-a će rasporediti veći broj policajaca u školama koji će dežurati sve vrijeme trajanja nastave.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a će već sutra održati niz sastanaka sa direktorima škola, od kojih će tražiti da u pisanoj formi dostave informacije o stanju sigurnosti u školama.

- Pozvat ćemo i gradonačelnike i načelnike općina da zajedno sa Vladom osiguraju školske objekte videonadzorom i da se ograde svi dvorišni prostori i da se tako na neki način stavi pod kontrolu ko može da pristupi nekoj obrazovnoj instituciji -  rekao je Višković.

Pozvao je sve koji imaju oružje da povedu računa o zakonitom držanju naoružanja i opreme.

- To je značajan broj dugih i kratkih cijevi. Naš zakon je propisao kako se ono treba čuvati i ni na koji način ne smije biti u kontaktu sa djecom - rekao je Višković.

Najavio je i kontrolu svih streljačkih klubova u RS-u.

- Po zakonu je zabranjeno da im pristup imaju djeca, osim onih koji se bave profesionalno. Kontrolisat ćemo da li su kršili te odredbe zakona. Ko bude kršio, bit će im oduzea dozvola za rad - rekao je Višković.

Najavio je i da je potrebno da se detektuje svako dijete koje ima "probleme", kako bi se na vrijeme "sanirali".

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je najavio i zabranu korištenja telefona u školama.

- Veoma brzo će se u škole uvesti zabrana unošenja telefona za djecu, pogotovo u vrijeme časova. Djeca će morati da odlože svoje telefone za vrijeme trajanja nastave. Tu neće pomoći ni ljutnja roditelja i mislim da oni pregone s tim zahtjevima za maksimalnom slobodom - kazao je Dodik.

Najavio je i testiranje djece na drogu i rigorozne sankcije za one koji ih koriste.

- Autoritet nastavnika i učitelja treba da se vrati na nivo drugog roditelja – rekao je Dodik i izrazio uvjerenje da će sve mjere biti realizovane do nove školske godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.