open-navfaktor-logo
search
OV Novi Grad
Vanredna sjednica zbog ubistva policajaca: Pročitajte usvojene zaključke
Sjednici su prisustvovali i policijski komesar Mevludin Halilović, načelnik Četvrte policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović, te članovi sindikata Policije Kantona Sarajevo, kao i ministar iz Vlade KS Mirvad Kurić
27.10.2018. u 13:14
get url
text
Održana vanredna sjednica Općinskog vijeća Novi Grad

Danas je u Općini Novi Grad Sarajevo održana vanredna sjednica Općinskog vijeća koja je zakazana povodom terorističkog akta ubistva dvojice policajaca na području ove općine.

Sjednici su prisustvovali i policijski komesar Mevludin Halilović, načelnik Četvrte policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović, te članovi sindikata Policije Kantona Sarajevo, kao i ministar iz Vlade KS Mirvad Kurić.

{$galerijaFotografija}

Nakon sjednice Općinsko vijeće jednoglasno je donijelo slijedeće zaključke:

- Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo daje punu podršku MUP-u Kantona Sarajevo, ali se pozivaju druge policijske agencije koje su prema važećem zakonodavstvu nadležne za organizovani kriminal i borbu protiv terorizma da rade svoj dio posla i preuzmu vođenje ovog konkretnog slučaja, prije svega - Državna agencija za istragu i zaštitu, Granična policija, te entitetske policije obzirom da se radi o organizovanom, prekoentiteskom kriminalu i terorizmu.

- Tražimo izmjene u Zakonu o krivičnom postupku na nivou države i entiteta za koji su zaduženi parlamenti ova dva nivoa vlasti i Zakonu o policijskim službenicima na svim nivoima gdje će se proširiti ovlaštenja policije, a posebno po pitanju dva stava, a to su izdavanje upozorenja i upotreba sile.

- Tražimo da se unutrašnja kontrola bavi konkretnijim stvarima kao što su eventualna korupcija isl.,a da fokus ne bude provjera policijskih službenika nakon što su upotrijebili neko od datih ovlaštenja.

- Tražimo da Granična policija aktivnije radi na sprječavanju bjekstva članova kriminalnih grupa.

- Tražimo izmjene odgovarajućih zakona radi strožijeg kažnjavanja napada na državne institucije i službena lica.

- Tražimo od sudova da pooštre politiku kažnjavanja počinioca krivičnih djela koja uključuju napade na državu, državne organe i živote građana.

- Tražimo da Vlada Kantona Sarajevo održi vanrednu sjednicu i predloži odgovarajuće mjere za novonastalu situaciju.

- Tražimo da se se izvrši dodatno opremanje i obučavanje policajaca za vršenje funkcije zaštite države, građana, kao i njihove imovinske sigurnosti, a Općina Novi Grad Sarajevo će nastaviti davati podršku u daljnjem materijalno-tehničkom opremanju policije Novi Grad i Kantona Sarajevo, a prema iskazanim potrebama.

- Očekujemo od organa države Bosne i Hercegovine da hitno uspostavi operativnu saradnju sa nadležnim organima susjednih država – Srbije, Crne Gore i Hrvatske radi kvalitetnog prikupljanja potrebnih infomacija kako bi se počinioci ovog terorističkog akata priveli pravdi.

- Očekujemo najbržu istragu tužilaštva i pravovremeno saopštavanje rezultata te istrage javnosti.

- Zadužuju se nadležne službe Općine Novi Grad Sarajevo da formiraju poseban fond za pomoć porodicama ubijenih policajaca na mjesečnom nivou.

- Općinska uprava ostaje na raspolaganju nadležnim organima i policiji u toku istrage i rasvjetljavanja ovog slučaja.

- Zadužuju se službe Općine Novi Grad Sarajevo da predlože rješenje za izgradnju spomen obilježja na mjestu stradanja policajaca uz davanje imena jednom od parkova u blizini po njihovim imenima.

- Zadužuje se Općinsko vijeće da formira radnu grupu za saradnju sa Četvrtom PU Novi Grad.

- Pozivamo ostale općine na području Kantona Sarajevo da se na sličan način uključe u podršku materijalno-tehničkog opremanja policije MUP-a KS.

- Posebno zabrinjava činjenica što potencijalni izvršioci ovog terorističkog akta prema nepotvrđenim informacijama dolaze sa teritorije Republike Srpske, te se traže kamere za video nadzor na entitetskoj granici uz konstantnu prisutnost patrole MUP-a KS u tom području.

- Kontinuirana pljačka automobila po Sarajevu i ovakve vrste napada su u isto vrijeme napad na ekonomske interese glavnog grada i Kantona Sarajevo.

- Cilj ovog napada je očito grad Sarajevo, te kao građani i nadležni organi moramo se ujediniti i odbraniti se od zločina i zločinaca.

- Pozivamo građane na smirenost ali i na saradnju sa nadležnim organima u slučaju da primjete bilo kakve sumnjive aktivnosti.

novi grad ov- vanredna sjednica
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.