open-navfaktor-logo
search
Obaviješten i OHR
Vanredne okolnosti: Vlada na hitnoj sjednici usvojila Budžet TK za 2021. godinu
Vlada Tuzlanskog kantona, danas popodne, na osnovu informacije koju je dostavio predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, konstatirala je da su nastupile vanredne prilike. Na osnovu toga Vlada je preuzela ovlasti Skupštine TK.
31.12.2020. u 17:00
get url
text
Tulumović i Vujović na press konerenciji
Tulumović i Vujović na press konerenciji

- S obzirom na ovlasti koje su joj pripale, Vlada je danas donijela Budžet TK za 2021.godinu, Zakon o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu, te dala saglasnost na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2021. godinu. Donošenjem ovih odluka stvoreni su preduslovi za nesmetan nastavak pružanja zdravstvene zaštite zdravstvenim osiguranicima u TK, kao i nesmetano realiziranje i konzumiranje svih prava iz Budžeta TK u 2021.godini - rekao je premijer TK Denijal Tulumović.

VEZANI TEKST-Vujović i Tulumović uputili krivičnu prijavu: Nova većina u TK sazvala sjednicu u roku od tri minute

On je dodao da je Vlada TK danas tokom dana bila u kontaktu s Uredom visokog predstavnika (OHR) i Tužilaštvom TK.

- Premijer i ja smo potpisali krivičnu prijavu za napad na ustavni poredak FBiH i ja sam je danas predao Tužilaštvu TK s pratećiom dokumentacijom. Tom prilikom sam dao izjavu u Tužilaštvu TK - rekao je Vujović.

Podsjećamo, danas je u prostorijama Skupštine, nova većina koju čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, imenovala je novo rukovodstvo Skupštine, potom smijenila premijera Denijala Tulumovića iz SDA i sve ministre te ovlastila sekretare ministarstava i Vlade da privremeno preuzmu ovlasti ministara. Njihovu sjednicu sazvala je zamjenica predsjednika Lejla Vuković, zahtjev je predat na protokom u 10.07 sati, a sjednica je zakazana tri minute kasnije.

- To nije bila sjednica Skupštine nego sastanak dijela zastupnika koji ne može imati pravnog dejstva. Pečat Skupštine TK je pod nadzorom ovlaštenih, odnosno sekretara Skupštine i niko se njime nije koristio - rekao je Vujović.

On je dodao i da će Vlada TK donositi odluke sve dok se Kanton ne vrati u ustavne okvire, a tu je istakao da je sada na potezu i OHR, kao tumač pravnog instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Sjednici Vlade TK hitnog karaktera niszu prisustvovala dva ministra iz SBB-a, v. d. ministra unutrašnjih poslova te ministar privrede koji je opravdao odsustvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.