open-navfaktor-logo
search
Nema rješenja
Vapaj Mostaraca: Deponija Uborak je uzrok porasta broja oboljelih od karcinoma, pijemo nezdravu vodu
U dokumentu Ocjena zdravstvenog stanja stanovništva Hercegovačko-neretvanskog kantona za 2021. godinu navodi se kako su prisutni ogromni problemi u zbrinjavanju otpada u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.
13.10.2022. u 08:44
get url
text

VEZANI TEKST - Inicijativa "Jer nas se tiče": Kordić prodaje maglu, želi Mostarce okrenuti protiv nas, Uborak se mora zatvoriti

Šta to konkretno znači, nažalost najbolje znaju stanovnici koji žive pored deponije Uborak kod Mostara. Godinama traje njihova borba da se iz naselja izmjesti deponija jer direktno ugrožava zdravlje ljudi.

Iz Građanske inicijative "Jer nas se tiče" upozoravaju da postojanje deponije ima za posljedice povećanje slučajeva najtežih bolesti.

- Godinama se ovdje odlaže animalni, medicinski i drugi štetni otpad. I to u središtu naselja od 10.000 stanovnika, pet kilometara zračne linije od Mostara. Zagađenost tla i podzemnih voda teškim metalima koji uzrokuju karcinom je velika.

Bilježimo porast broja oboljelih od karcinoma za 200 posto. Nadležne službe crpe zagađene podzemne vode koje preuzima vodovod i na kraju ljudi piju vodu opasnu za zdravlje. To je direktno trovanje - kazao je za Faktor Omer Hujdur iz GI "Jer nas se tiče".

VEZANI TEKST - Vlada FBiH podržava kreditno zaduženje Mostara kako bi se riješilo pitanje deponije Uborak

Razočarani su odnosom gradskih i kantonalnih vlasti.

- Jednostavno, vlast se ne trudi da pomogne stanovništvu. Ne traže druge lokacije i mi smo prisiljeni da ih tužimo. Trenutno ne mogu širiti deponiju, ali su zato stvorili ogromno brdo koje se vidi i iz Mostara.

Uborak je do 2014. godine bio gradska deponija za potrebe Mostara, a onda je bez ikakvog zakonskog uporišta postala regionalna. Tako otpad ostavljaju iz Širokog Brijega, Ljubuškog... - naglašava Hujdur.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.