open-navfaktor-logo
search
Nepogode
Vareš: Bez struje ostalo glavno izvorište vode Očevija i 15-ak naselja
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, nakon što su snježne padavine i vjetar izazvali štetu na vodovima, još uvijek nije uspostavila snabdijevanje električnom energijom na cijelom području općine Vareš - izjavio je za Fenu načelnik te općine Zdravko Marošević.  
30.12.2020. u 10:02
get url
text

- Još 10 trafostanica nije osposobljeno za snabdijevanje strujom, a to znači da 15-ak naseljenih mjesta nema struju. Zato ću danas uputiti dopis Elektrodistribuciji Zenica da na terenu angažiraju još ljudi, jer kratak je dan - kaže Marošević, koji dodaje da na terenu "treba više drvosječa, nego električara kako bi se uklonila visoka stabla koja su pala te oborila električne vodove".

On napominje da se radi o planinskim naseljima, gdje su stanovnici u zamrzivačima stvorili zalihe hrane za zimu, koje će im, smatra, nakon toliko dana bez struje potpuno propasti.

- Sve su to zamrzivači od po 200 litara, jer je to ljudima jedina sigurnost da u zimskim uslovima mogu preživjeti. Oni će, vjerovatno, uputiti i tužbe. Vjerovatno će tužiti i Općinu, mada mi s tim nemamo veze - ističe Marošević.

Usljed udara vjetra, napominje Marošević, ponovo je zbog nedostatka struje iskočio i sistem na glavnom izvorištu vode u mjestu Očevija,a grad je s tog izvorišta, nakon tri dana, ponovo vodu počeo dobijati preksinoć.

- Trenutno građani troše vodu koja je već bila u sustavu, ali ako se ubrzo ne uspostavi snabdijevanje strujom tog sistema, očekivati je ponovo i redukciju vode u gradu. Nadam se da do toga neće doći - kaže Marošević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.