open-navfaktor-logo
search
Za mađarski list
Varhelyi: BiH je danas u zapuštenom stanju; odgovorio i na pitanja o "dogovoru" s Dodikom
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je u velikom intervjuu za mađarski list govorio i o političkoj nestabilnosti u Bosni i Hercegovini, nacionalističkim proslavama, te o tome da li je u razgovoru s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjendikom SNSD-a, podržao prenos nadležnosti s BiH na RS.
14.01.2022. u 17:45
get url
text

Varhelyi je kazao da je "Bosna i Hercegovina i zaista teškoj fazi", te da problem vidi u tome "što kritični period nema veze sa vanjskim faktorima.

VEZANI TEKST - Delegacija EU se oglasila o "dogovoru" Varhelyija i Dodika o sjednici NSRS-a

- Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva. Ovo je sigurnosni izazov za Zapadni Balkan, pa čak i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutrašnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcioniranje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada. Bosna i Hercegovina se suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicioni plan EU-a, putem ka integraciji. Ako druge zemlje u regionu iskoriste ovu priliku i BiH zaostane, to bi moglo imati nepredvidive posljedice - rekao je Varhelyi za Magyar Nemzet.

Dodao je da "što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji".

- Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst RS-a, ali ih treba konačno riješiti - kazao je.

Na pitanje da li su istiniti novinski izvještaji o prošlogodišnjim razgovorima između njega i Dodika, kada je objavljeno da je podržao prijenos nadležnosti s BiH na RS i otcjepljenje, Varhelyi je odgovorio da su "svi članci o tome lažne vijesti".

- Naše očekivanje od bosanskih Srba je da se vrate u Vijeće ministara BiH, u Parlament, u rad Predsjedništva. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni Republika Srpska nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija. To sam jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku - tvrdi Varhelyi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.