open-navfaktor-logo
search
Podrška iz EU
Varhelyi: Dobre vijesti iz BiH, važno je da se ostvare konkretni rezultati
Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Oliver Varhelyi oglasio se povodom inicijative Predsjedništva Bosne i Hercegovine za aktivnijim angažmanom na ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji (EU).
28.04.2020. u 19:30
get url
text
Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Tu inicijativu je prethodno pozdravio šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler, koji je kazao da je vrijeme da se jedinstvo stavi ispred podjela na evropskom putu BiH, te je iskazao čvrstu podršku inicijativi Predsjedništva BiH.

- Dobre vijesti iz BiH. Važno je da se sada ostvare konkretni rezultati kako bi država napredovala na evropskom putu – napisao je Varhelyi na društvenoj mreži Twitter.

Predsjedništvo BiH je na danas održanoj sjednici usvojilo Zaključak kojim se ta institucija obavezuje na iniciranje i vođenje reforme s ciljem ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo u EU na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

S tim u vezi je pokrenut proces realizacije ključnih prioriteta, kao i uspostavljanja ad hoc Političke radne grupe.

- Političku radnu grupu čine članovi Predsjedništva BiH, s predsjedavajućim članom na čelu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH sa dva zamjenika, i članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i ista će se sastati u roku od pet dana – navodi se u Zaključku.

Predsjedništvo BiH je također naložilo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana, a u skladu sa Odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pokrene inicijativu za održavanje sjednice Kolegija za evropske integracije i Direkcije za evropske integracije, s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH u roku od 30 dana od dana iniciranja procesa izrade, a isti sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore, te rokove za realizaciju – navodi se u Zaključku.

Vijeće ministara BiH je zaduženo da jednom mjesečno izvještava Predsjedništvo BiH o ostvarenom napretku, kao i o uočenim poteškoćama u procesu implementacije Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.