open-navfaktor-logo
search
Evropski komesar poručio
Varhelyi: Mislim da svi znaju, čak i u RS-u gdje je crvena linija
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi upozorio je da briselske institucije neċe prihvatiti nijednog političara koji osporava funkcionisanje Bosne i Hercegovine.
19.10.2021. u 18:50
get url
text

- Imamo problem sa svima koji pokušavaju da odstupe od Dejtona (Dejtonskog sporazuma) i sa svima koji djeluju kako bi spriječili funkcionisanje zemlje - podvukao je Varhelyi.

Varhelyi je predstavio paket o proširenju na vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta gdje je i upitan da prokomentariše posljednje izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, o mogućnosti otcjepljenja entiteta RS.

Varhelyi je poručio da je EU istrajan kada je u pitanju teritorijalni integritet BiH.

- Mislim da svi znaju, čak i u RS-u gdje je crvena linija. I razumijem da će, naravno, uskoro biti izbori. Ali, naravno, postoje granice onoga što se može koristiti u smislu izbornih kampanja, i svakako proglašenje nezavisnosti nije dio ovoga - naglasio je Varhelyi ocijenivši da je potrebno da svaki dio Bosne i Hercegovine funkcioniše, uključujući Predsjedništvo i sve druge državne institucije.

Varhelyi je poručio kako politički lideri moraju podržati, a ne ometati rad državnih institucija te raditi na usvajanju vladavine prava i pravosudnim reformama.

- Želimo da akteri u BiH poštuju i u potpunosti provode Dejtonski sporazum. Potrebna je Bosna i Hercegovina koja je funkcionalna sa svim državnim ustanovama i pozivam sve aktere da poštuju taj naš zahtjev. On nije samo u interesu EU-a i stabilnosti u regionu već i u interesu naroda BiH - rekao je Varhelyi.

Godišnji izvještaji o zemljama zapadnog Balkana su stanje u BiH ocijenili lošim, a ova je država dobila najgore ocjene Evropske komisije.

Nema napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, u reformi izbornog procesa, slobodi izražavanja, niti vanjskim odnosima, a zabilježeno je "nazadovanje" u oblasti javnih nabavki. Što se tiče političkih kriterija, navodi se da su zakonodavna i izvršna vlast imale "slab učinak zbog političke polarizacije i poremećaja uzrokovanih pandemijom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.