open-navfaktor-logo
search
Evropski komesar
Varhelyi o isporuci vakcina: EU brine o BiH, nije bilo jednostavno, ali smo uspjeli
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi kazao je kako današnja isporuka 10.500 vakcina znači podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini, te da je danas veliki dan i da je sretan što je u BiH.
04.05.2021. u 11:32
get url
text

- Mi pokazujemo da brinemo za ovu regiju i za Bosnu i Hercegovinu. EU pomaže da se osigura bezbjednost samog zdravstvenog sektora, pa time i stanovništva. Zajedno sa Covaxom, čiji je EU najveći donator, i mehanizmom EU, mi planiramo isporučiti preko milion vakcina za cijeli region. Želimo pomoći da osigurate vakcine za zdravstvene radnike, koji su na prvoj liniji borbe. Moram reći da je to sami početak, jer moramo osigurati vakcinaciju za sve. Ovo nije bilo nimalo lako niti jednostavno, ali smo u tome uspjeli. Zahvalan sam ministru za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderu Schallenbergu i kancelaru Sebastianu Kurzu, koji su bili na našoj strani u ovoj borbi i pomogli da se ovo ostvari. Za kraj, moja poruka je da je EU stao i da EU itekako brine – poručio je Varhelyi.

VEZANI TEKST - U Sarajevo došao Oliver Varhelyi: Danas primopredaja vakcina iz EU-a

Prema riječima Alexandera Schallenberga, saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Austrije, EU neće iznevjeriti.

- Vjerujem da je danas dobar dan za BiH i EU u kontekstu zajedničke borbe protiv pandemije. Ovo što danas radimo zapravo je početak borbe protiv pandemije koronavirusa. Naše prisustvo je veoma jasan signal da vas EU neće iznevjeriti i da možete računati na nas i u narednom periodu. Kada su nas kontaktirali sa upitom da li je Austrija spremna da preuzme koordinirajuću ulogu za nabavku vakcina, bez razmišljanja smo to prihvatili. Mi u Austriji razumijemo da naša sigurnost ovisi od sigurnosti u okruženju. U pandemiji svi znamo da je vrlo jasan princip da niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Ovo je prva isporuka, ali ne i posljednja i možete biti sigurni da će EU stajati uz vas – istakao je Schallenberga.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da je ovo danas prva simbolična isporuka vakcina u skopu Mehanizma iz EU, te da će svake sedmice u BiH dolaziti isporuka određenih količina vakcina.

- Ovo je prva isporuka Pfizer vakcina, očekujemo vrlo brzo isporuku vakcina AstraZeneca i nastavit ćemo kontinuitet sa isporukom vakcina. Želim da se zahvalim EU, evropskom komesaru koji je lično došao da isporuči vakcine i Vladi Austrije, preko koje ide isporuka. U maju i junu očekujemo značajne količine vakcina koje trebaju da stignu u BiH. Postoje neki dogovori da se do kraja maja i početka juna više od 850.000 doza vakcina isporuči BiH. Važno je da imamo kontinuitet u isporuci i da do jeseni možemo da vakcinišemo veći broj građana. Očekujemo da da entiteti kroz svoje direktne nabavke obezbijede dodatne količine vakcina – kazao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.