open-navfaktor-logo
search
Pristupanje EU
Varhelyi: Sada je potrebno da BiH pokaže spremnost da ispuni uvjete pred nju postavljene
Nakon što se Bosni i Hercegovini zvanično dodijeli kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji to će značiti od će od sada proces pristupanja BiH EU biti ubrzan, kazao je u razgovoru za Fenu evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi odmah nakon sastanka Vijeća za opće poslove Evropske unije kada su se zemlje članica složile da dodijele kandidatski status BiH.
13.12.2022. u 14:08
get url
text

Jednoglasna i jasna odluka nakon što je Vijeće slijedilo prijedlog Evropske komisije znači da će kandidatski status biti dodijeljen sada što treba potvrditi Vijeće Evropske unije u četvrtak, ali Varhelyi ne očekuje nikakva iznenađenja.

- Potrebno je da vidimo progres u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidatski status i također implementirati 14 ključnih prioriteta koje Evropska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromijenjen - pojasnio je Varhelyi.

Smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Evropska unija stoji uz BiH, ali je sada potrebno da BiH pokaže da je spremna ispunjavati uvjete pred nju postavljene.

Prijedlog Evropske komisije je i da se napravi forum u okviru koje će se moći razgovarati s vodstvom države koje će sada biti imenovano nakon općih izbora održanih u oktobru kako bi se ispunili svi ključni prioriteti.

VEZANI TEKST - Odobren kandidatski status Bosne i Hercegovine za prijem u EU

Izrazio je nadu da će dodjela ovog statusa BiH biti veliki poticaj novoizabranim vladama i da će shvatiti da je sada vrijeme da se krene raditi.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti, a Varhelyi kaže da su postavljeni vrlo jasni i objektivni kriteriji te je izrazio nadu da će s novim parlamentarcima rad na tim kriterijima odmah početi.

Vijeće za opće poslove Evropske unije odobrio je kandidatski status Bosni i Hercegovini što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU-a koji je zakazan za 15. decembar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.