open-navfaktor-logo
search
Analiza
Varhelyijev paket ništa dobro ne bi donio BiH, bio bi autogol za EU i SAD, a koristio bi Rusiji i Dodiku
Zvaničnik američkog State Departmenta Matthew Palmer i njegova kolegica iz Evropske unije Angelina Eichhorst trebali bi se vratiti u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice u još jednom nastojanju da spriječe politički slom koji prijeti da izazove ponovni nasilni sukob.  
21.01.2022. u 17:28
get url
text

VEZANI TEKST - Mađarska zastupnica o Varhelyijevom negiranju podrške secesionistima u RS-u: Nedovoljno uvjerljivo

Ipak, oni očigledno nastavljaju da slijede retrogradnu formulu izbornog zakona i "ograničene ustavne reforme" koja bi dodatno učvrstila etnoteritorijalnu oligarhiju zemlje i spriječila unutrašnji pritisak građana za pravi napredak, navodi se u analizi američkog portala Just Security  koji se bavi političkim dešavanjima u svijetu i ljdskimk pravima.  

- Ova posjeta će biti njihova prva od kada je Bidenova administracija uvela dodatne američke sankcije protiv moćnika bosanskih Srba Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog opasnih i destabilizirajućih akcija i korupcije. Očigledno neustrašiv, on je u međuvremenu nadgledao paradu svojih paravojnih snaga 9. januara, uz prisustvo osuđenih ratnih zločinaca, povodom nezakonitog praznika obilježavanja proglašenja nezavisnosti bosanskih Srba koji je podstakao početak rata 1992-95. Bosna. Parlamentarci EU i neke države članice EU izrazili su podršku sankcijama sličnim akcijama SAD-a, ali do sada nisu uspjeli uvjeriti dovoljno svojih kohorti da nastave s takvim potezom.

Ta ambivalentnost prati zajednički EU-SAD, traganje za političkim dogovorom koji bi Dodika nagradio nagradom za njegovog nacionalističkog saveznika bosanskih Hrvata, Dragana Čovića. To bi u suštini rezultiralo de facto trećim hrvatskim entitetom u Bosni koji je već podijeljen Dejtonskim sporazumom između većeg bošnjačko-hrvatskog entiteta koji se zove Federacija Bosne i Hercegovine i većinske srpske Republike Srpske u kojoj sada vlada Dodik - navodi se u tekstu autora političkih analitičara Kurta Bassuenera i Tobyja Vogea.

VEZANI TEKST - Otkriven Sattlerov izvještaj: Dodik s Varhelyijem dogovorio sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti

Analizirali su i zaštitnike Dodika koji dolaze iz EU-a.

- Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, bliski saradnik mađarskog neliberalnog premijera Viktora Orbana objavio je u novembru da je napredovao sa "zainteresovanim stranama" prema paketskom sporazumu. Alarmantno, taj paket također signalizira moguće povlačenje od krivičnog gonjenja onih koji poriču genocid i veličaju ratne zločine. Aktuelnu krizu, posljednji incident na dugoj silaznoj putanji, Dodik je pokrenuo nakon što je visoki predstavnik Valentin Inzko, posljednjeg dana na funkciji prošlog ljeta, zabranio poricanje genocida i veličanje ratnih zločina i ratnih zločinaca.

Ovaj Varhelyijev paket koji podržavaju SAD u suštini bi smirio one koji prijete miru i ne poduzimaju ništa da obuzdaju njihovo ratno huškanje. Umjesto toga, Bidenova administracija bi trebala saslušati građane BiH i parlamentarce Evropske unije i Britanije koji su pozvali na korekciju kursa. To znači obnavljanje kredibilnog odvraćanja na terenu sa NATO trupama uključujući i Amerikance, kako bi se pokazalo da RS neće biti dozvoljeno da teži nezavisnosti i da će svaki oblik nasilja biti spriječen. To također znači prestanak potrage za izbornim "reformama" koje bi lidere još više izolirale od političke i pravne odgovornosti, čineći sistem još nepropusnijim za građansku inicijativu.

Štaviše, ne samo da bi Varhelyijev paket bio u suprotnosti s najhvaljenijim ciljevima politike SAD-a i EU već bi koristio i Rusiji. To bi nagradilo Putinovog najproblematičnijeg – a samim tim i najvrednijeg – saveznika u regionu, Dodika, upravo u trenutku kada Kremlj prijeti eskalacijom svog osmogodišnjeg rata u Ukrajini i zahtijeva da se ukine suverenitet za niz članica NATO-a i EU. Zbog ovog i svih drugih razloga koji su gore nabrojani, Varhelyijev paket bi za Sjedinjene Države i EU bio ništa drugo do autogol - podvlači se u analizi.

VEZANI TEKST - Kakve poruke BiH donosi dvostruko kompromitirani evropski komesar Varhelyi?

Dotakli su se i državne imovine koju Dodik želi "ukrasti".

- Zaista, s obzirom na sve oči uprte u Dodikove secesionističke poteze,  koje zapadne diplomate i dalje u velikoj mjeri opisuju kao "retoriku" uprkos akcijama koje su on i njegovi saradnici na vlasti poduzeli da to konkretizuju, naizgled opskurno pitanje državne imovine moglo bi biti daleko važnije od drugih ustupke koje je međunarodna zajednica predlagala poslednjih godina. To bi mu osiguralo materijalnu osnovu za nezavisnost i potencijalno spajanje sa susednom Srbijom.

Naime, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg Sjedinjene Države i EU neobjašnjivo traže kao stabilizirajući faktor na Zapadnom Balkanu i navodno ograničavajući utjecaj na Dodika, u oktobru je najavio da je cilj poništavanja presude Ustavnog suda BiH o državnoj imovini. Upravo ono što Dodik želi - ističe se u analizi.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.