open-navfaktor-logo
search
U subotu Kongres
Varijanta produženja mandata: Nikšić ostaje predsjednik SDP-a do kraja 2024?
Kongres Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) održat će se u subotu 10. juna i on će biti izvještajnog karaktera. Na ovom kongresu bit će usvojene izmjene Statuta SDP-a, ali će one, kako nezvanično saznaje Faktor, biti čisto tehničke prirode.
07.06.2023. u 10:31
get url
text

Međutim, postoji i mogućnost koja se još razmatra, da se mijenjaju i neke odredbe Statuta kojima bi se stvorila mogućnost da Nikšić produži svoj mandat. Za izmjenu Statuta potrebna je dvotrećinska većina delegata na Kongresu. Statutom je propisano da se redovni Kongres održava jednom u četiri godine, najkasnije 60 dana od dana kada istječe mandat u organima stranke izabranim na prethodnom Kongresu SDP-a.

Također, u subotu će prema nezvaničnim informacijama Faktora, Kongres SDP-a donijeti i odluku o datumu održavanja redovnog Kongresa, a kojem prethode unutarstranački izbori, kako bi bio izabran novi predsjednik i novo stranačko rukovodstvo.   

Redovne untarstranačke izbore, prema članu 40. Statuta, raspisuje Glavni odbor SDP-a odlukom o raspisivanju izbora, u roku od 90 dana od dana isteka zadnjeg dana mandata aktuelnog predsjednika.

Prvobitno je bilo planirano da se redovni Kongres na kojem bi se birao predsjednik i stranačko rukovodstvo održi u oktobru ove godine, ali se sada razmatra i varijanta da bude održan nakon lokalnih izbora 2024. godine. 

Nikšić, za ovakav scenarij već ima podršku većeg broja kantonalnih stranačkih organizacija. 

U aprilu ove godine, govoreći o stranačkom Kongresu, izjavio je da neće biti kandidat za predsjednika SDP-a. U međuvremenu, stvari su se promijenile, te se sada ide na varijantu produženja mandata.  

U konsultacijama sa pojedinim koalicionim partnerima odlučio je da razgovara sa visokopozicioniranim kadrovima SDP-a, te se većina njih složila da se produži mandat njemu, ali i potpredsjednicima, članovima Predsjedništva, predsjednicima kantonalnih i općinskih organizacija. 

Ovu informaciju potvrdio je i jedan od potpredsjednika SDP-a Zukan Helez, koji je prije nekoliko dana za FTV rekao da bez promjene Statuta SDP-a Nermin Nikšić ne može biti izabran za predsjednika još jedan mandat, ali da postoji opcija da mu se "produži određeni period".

O nadolazećem Kongresu SDP-a kazao je da stranka nije napravila neki spektakularan rezultat te da im treba novih mladih ljudi. Ipak, naglasio je da je Nermin Nikšić u procesu formiranja nove vlasti bio ključni čovjek.

- Bio je žrtva napada i on je to doveo do kraja. Prijedlog će vjerovatno biti da mu se mandat produži jedan period, koliko će biti, odlučit ćemo na Kongresu. Moj prijedlog će biti da to ne bude dugo - zaključio je Helez.

Helez nije precizirao za koliko bi se Nikšiću trebao produžiti mandat.

- Trebao bi se produžiti dok se sve ne posloži. Koliko će to dugo biti, zavisi od Kongresa. Moj prijedlog će biti da ne bude dugo i da idemo u promjene, ne samo predsjednika, već niza ljudi koji su tu niz godina, koji su istrošili ideje i koji su dali što su mogli dati. Svi imamo svoj limit - poručio je potpredsjednik SDP-a. 

Nikšić je, podsjetimo, već dva mandata (osam godina) na poziciji predsjednika. Prvi put izabran je u septembru 2015. godine. Osvojio je tada 51 posto glasova članstva. 

Na drugim unutarstranačkim izborima u maju 2019. godine po principu jedan član-jedan glas, glasovima 12.668 članova SDP-a ponovo je izabran za predsjednika partije.

Statutom SDP-a, članom 51. definirano je da se "funkcija predsjednika na svim nivoima organizovanja SDP-a BiH može obavljati najviše u dva uzostopna mandata".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.