open-navfaktor-logo
search
Razmotrit će
Vasilj iz HRS-a o pozivu SDP-a u HNK: Forsira se matematika, nikakva načela, mi smo za legitimno predstavljanje
Zastupnik Hrvatske republikanske stranke u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona Mirko Vasilj komentirao je za Faktor pregovore o formiranju vlasti u ovom kantonu, ali i javni poziv SDP-a da se pridruže njihovoj koaliciji.
09.06.2023. u 13:29
get url
text

VEZANI TEKST - SDP-ovac Lulić tvrdi: Hercegovački DF je šokiran i razočaran postupcima vrha partije

On je naveo kako je ova stranka u početku preuzela obavezu obavljanja pregovora te da su to isključivo bili sastanci sa HDZ-om. Međutim, naknadno odluka Predsjedništva stranke bila je da HRS u ovom kantonu ostane opozicija jer se tu, kako navodi Vasilj, forsirala čista matematika bez bilo kakvih načela.

- Sada nas se ponovo u kuloarima na neki način spominje. Konkretno sa SDP-om, Kantonalnim odborom HNK, nikad službeni ni zvanični kontakt nije uspostavljen niti je bilo poziva za razgovor. Bilo kakvi potencijalni razgovori gdje bi se potencijalno HRS uključio morao bi ponovno biti definiran na Predsjedništvu HRS-a – kazao je on te dodao:

- Hoće li se HRS vraćati u razgovore ili ne, ne ovisi samo o nama. Ovisi o jednom ozbiljnom i korektnom pozivu nekog od faktora koji bi sastavljali Vladu HNK i da vidimo šta je to novo u odnosu na ono što do sada nismo čuli. Nama logično i normalno izgleda da pozive za taj razgovor prije svega uputi HDZ. Sada, ko će još biti na tom razgovoru to je, na neki način, do HDZ-a.

VEZANI TEKST - U Mostaru poruka predsjedniku SDP-a HNK: Zbog fotelje i malo para, bit će treći... Pošto obraz, Ismete?

Navodi da mu nije jasno kako je SDP osmislio formiranje nove vlade ukoliko oni, zajedno sa NiP-om, imaju samo četiri zastupnika u Skupštini HNK.

- Mislim da nemaju nikakvo pravo gledati na HRS kao dio te kvote. Ako se iko zalaže, generalno mislim, i na nivou države i Federacije, a i ovog kantona za legitimno predstavljanje, onda je to HRS – poručio je Vasilj.

Ističe kako na sastancima sa HDZ-om koje su imali nisu razgovarali o pozicijama ili ministarstvima.

- Donijeli smo neke principe i načela. Jedan minimum principa i načela na koje bi se trebala obavezati buduća Vlada HNK. To je nešto bez čega se mi sigurno nećemo vraćati u bilo kakve razgovore. Ne samo sa HDZ-om, nego i sa bilo kim ko će se nalaziti s druge strane stola. HDZ je tu potencijalno samo jedan od faktora – pojasnio je.

VEZANI TEKST - HDZ odlučuje: Hoće li novu Vladu HNK podržati dva ili sedam Bošnjaka?

On navodi kako se sutra održava sastanak Predsjedništva stranke na kojoj će i tu moguću opciju razmotriti.

- Ovdje se isključivo priča o matematici, a ja ne vidim ni matematički na kakav način bi to moglo izgledati. Da li tu ima logike ili ne, neću ulaziti. Međutim, ako bilo ko to planira na takav način, bilo bi korektno pozvati na jedan općenit razgovor predstavnike svih tih stranaka i eventualno porazgovarati o toj opciji. Između ostalog, nekakav zaključak će HRS i o toj mogućoj varijanti, koja meni izgleda malo nemoguće, donijeti sutra na sjednici Predsjedništva – zaključuje Vasilj.

Ukoliko bi se HRS odazvao na javni poziv SDP-a tada će Vladu podržati dva zastupnika iz Kluba Srba, jedan iz reda ostalih, dva Bošnjaka te 15 Hrvata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.