open-navfaktor-logo
search
Advokatica Denisa Prcića
Vasvija Vidović: Mehmedagićeva diploma iz Banje Luke je validna i važeća
Vasvija Vidović, advokatica Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta u BiH, koji se sumnjiči u okviru predmeta koji se odnosi na izdavanje diploma tog univerziteta, konkretnije, diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, nakon današnjeg ročišta za produženje pritvora u Sudu BiH kazala je da je detaljno obrazložila razloge zašto nema osnova za produženje prtitvora njenom branjeniku.
15.07.2021. u 11:16
get url
text

- Da bi krivično djelo koje se stavlja na teret mom branjeniku bilo izvršeno, prethodno je morao glavni izvršilac, a Tužilaštvo jasno tretira da se radi o gospodinu Mehmedagiću, izvršiti krivično djelo. Osnovna pretpostavka optužnice jeste da je diploma koju je izdao banjalučki Univerzitet nevažeća, pri čemu se gubi iz vida da je diploma koja je bila poništena u inspekcijskom nadzoru i od strane inspekcijskih organa, preispitivana u upravnom sporu od strane okružnog banjalučkog Suda koji je poništio odluku inspekcijskih organa – kazala je.

Objasnila je da je situacija bila takva da je diploma bila proglašena nevažećom, ta odluka je ukinuta te da je, prema podacima koje ima, diploma validna i važeća.

- Po onome što je rekao i tužilac danas, OSA je u svom dosjeu imala samo tu diplomu i po njoj isplaćivala plaće, prema onome što je čovjek i zaradio. Prema tome, ne može se u tom segmentu govoriti o imovinsko-pravnoj koristi ni po bitnim obilježjima krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, nego o krivičnom djelu eventualno krivotvorenja službene isprave, odnosno upotrebe tog krivotvorenja, što je još na nivou osnova sumnje – istakla je.

Vidović je dodala da je razlog zašto je tražila da se Sud izjasni o nadležnosti to što je Prcić za sada jedini osumnjičen u ovom predmetu.

- On ne radi u OSA-i, u državnom organu BiH, instituciji, i prema tome za to krivično djelo je nadležan općinski sarajevski ili tuzlanski sud – zaključila je advokatica. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.