open-navfaktor-logo
search
Problemi
Vatrogasci u Livnu i Tomislavgradu nemoćni protiv piromana
Na području općine Tomislavgrad u protekla dva dana bilo je aktivno nekoliko požara gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, a vatrena stihija prijetila je i kućama te šumi.
22.02.2024. u 17:40
get url
text
Požarište LIvno, Tomislavgrad
Požarište LIvno, Tomislavgrad

Kako se doznaje od tomislavgradskih vatrogasaca, požari su zahvatili područje naselja Mrkodol, Brišnik, Borčani i Bukovica dok se u večernjim satima rasplamsao veći požar iznad Stepena i Miljacke.

Požari su uprkos vjetru gašeni od ranih jutarnjih do večernjih sati te je intervencijom vatrogasaca spriječeno njihovo daljnje širenje i ugrožavanje kuća.

U gašenje požara uključili su se članovi Profesionalne vatrogasne brigade Tomislavgrad, a u saniranju požara priskočili su i iz tomislavgradske šumarije i mještani koji su također s namjenskim sredstvima prilagođenim pojedincu (brentače) gasili vatru.

Tomislavgradski vatrogasci napominju da bi požar, koji već nekoliko dana bukti na prostoru od Bukovice prema Roškom polju i gdje je zahvatio suhu travu i nisko rastinje, bez dojave šumara prešao u prostor visoke borove šume s katastrofalnim posljedicama.

Navode kako je uzrok svih požara kao i svih ranijih na prostoru općine ljudska nepažnja i nemar.

- Mi smo nemoćni protiv ovih osoba koje konstantno ovih dana izazivaju požare paleći suhu travu. Kad ugasimo na jednom lokalitetu, pojavi se na drugom i tako u krug. Tomislavgradska policija također izađe na mjesto požara, evidentiraju i odu - kazao je za Fenu komandant Profesionalne vatrogasne brigade Tomislavgrad Mate Jurčević.

Na području Livna slična je situacija s požarima kao i u Tomislavgradu gdje piromani također stvaraju velike probleme kako mještanina livanjskih naselja Lištani, Prolog, Rujani, tako i vatrogascima.

Zbog učestalih požara na prostoru Tomislavgrada i Livna iz policije pozivaju građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom paljenja na otvorenom prostoru i da poštuju odluku lokalne samouprave o spaljivanju biljnog otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje.

Posebno upozoravaju na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 122.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.