open-navfaktor-logo
search
Američki profesor
"Važno je da Amerika pošalje tim sposobnih diplomata, fokusirati se na Dodika, a ne na Izborni zakon"
David Pettigrew, profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa Državnog Univerziteta Southern Connecticut, SAD danas je kao uvodničar na Krugu 99 govorio o odgovornosti internacionalne zajednice na sprečavanju RS u ostvarivanju genocidnih ciljeva. Nakon uvodne riječi, odgovarajući na novinarska pitanja Pettigrew je kazao kako se nada da američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Matthew Palmer neće pristati na pritiske i ucjene, odnosno, reforme Izbornog zakona BiH, zato što bi to dovelo do daljnje destabilizacije u državi i na neki način legitimiralo ranije ciljeve o stvaranju trećeg entiteta.
28.11.2021. u 12:46
get url
text

On se osvrnuo i na jučerašnju izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića kako je međunarodna zajednica nekorektna jer raspravlja o presudama Ustavnog suda BiH, Inzkovom zakonu, odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

VEZANI TEKST - Pettigrew: Ojačati EUFOR, NATO treba napraviti plan djelovanja, sankcionisati političare koji ugrožavaju mir

- Slažem se sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, presude međunarodnih i domaćih sudova nisu nešto o čemu se može pregovarati. Vrlo je važno da Amerika pošalje tim sposobnih diplomata u ovom trenutku. Mislim da je gospodin Matthew Palmer u nedavnom intervjuu rekao da se svakako moraju poštovati presude Evropskog suda za ljudska prava i da je potreban jedan širok dijalog u BiH. Nadam se da neće pristati na pritiske i ucjene da pristane na reforme Izbornog zakona, zato što bi to dovelo do daljnje destabilizacije u državi i na neki način legitimiralo ranije ciljeve o stvaranju trećeg entiteta i stvaranju velike Hrvatske, što opet ide u prilog Rusiji koja isto tako radi na daljnjoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine - kazao je Pettigrew.

David Pettigrew

Dodao je da bi to doprinijelo Udruženom zločinačkom poduhvatu koji je počeo iz Beograda koji bi da se stvori i velika Hrvatska.

- Slažem se sa Jakobom Fincijem koji je pitao da li je sada pravo vrijeme da se govori o izmjenama Izbornog zakona. Možda je bolje da se snaga i pažnja fokusiraju na Milorada Dodika i da se on spriječi u ostvarivanju svojih genocidnih ciljeva RS koji su počeli 92' godine, jer to trenutno predstavlja prijetnju miru - naglasio je Pettigrew.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.