open-navfaktor-logo
search
Nakon upita građana
Već duže vrijeme u apotekama nema antibiotika Zinnat u tabletama, šta kažu u Agenciji za lijekove BiH
Redakciju Faktor u prethodnom periodu pozvalo je nekoliko građana žaleći se da već duže vrijeme nema lijeka Zinnat filmom obložene tablete 10x500 mg, proizvođača GlaxoSmithKline. Isto nam je potvrđeno i u nekoliko apoteka na području Kantona Sarajevo, ali i u Tuzli i Zenici.
13.12.2022. u 08:13
get url
text

- Već duže vrijeme nemamo taj lijek, on je u defekturi i nema ga nijedna apoteka u KS. Rečeno nam je da ga neće biti do proljeća naredne godine - kazali su nam u telefonskom razgovoru u jednoj od apoteka u Sarajevu.

Zinnat je antibiotik koji se propisuje i odraslima i djeci, a djeluje tako da ubija bakterije koje uzrokuju infekcije. Pripada grupi  lijekova koji se zovu cefalosporini, a koristi se za liječenje infekcija: grla, sinusa, srednjeg uha, pluća ili prsišta urinarnog trakta, kože i mekih tkiva.

Upitali smo Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH zbog čega ovog lijekova već duži period nema u našim apotekama?

Odgovorili su kako je "nosilac dozvole za lijek Evropa Lijek Pharma d.o.o. još 25. oktobra prijavio nestašicu Zinnat filmom obložene tablete 10x500 mg".

- U dostavljenom obavještenju navedeno je da dolazi do privremenog prekida u snabdijevanju tržišta u BiH zbog problema u lancu snabdijevanja, te da će prekid snabdijevanja trajati u periodu od 1. oktobra ove do 28. februara naredne godine - naveli su iz Agencije.

Što se tiče Arave film tablete 30x20 mg, (antireumatski lijek), čiji je proizvođač Sanofi, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu kako nema prijavljenu nestašicu te da se očekuje da će od sljedeće sedmice biti dostupan pacijentima u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.