open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Većina delegata u Klubu Bošnjaka traže od Lende da ne podrži dogovor koji će značiti preglasavanje Bošnjaka
Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji čine većinu u Klubu Bošnjaka, uputili su otvoreno pismo potpredsjedniku FBiH, Refiku Lendi.
27.03.2023. u 22:26
get url
text

Razlog njihovog obraćanja je, kako navode, konstituisanje izvršne vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

- Podsjećamo Vas da su potpisnici ovog dopisa, 17. januara 2023. godine, predložili Vas kao kandidata za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, koji je rezultirao Vašim izborom 16. februara 2023. godine. Ovim putem želimo Vas podsjetiti na Vašu ustavnu obavezu da zastupate stavove i interese cjelokupnog bošnjačkog naroda u Federaciji BiH, čija je biračka volja sa prošlih Općih izbora pretočena u Klub Bošnjaka u Domu naroda, a u konačnici i u Vaš izbor na poziciju potpredsjednika Federacije BiH - navode u pismu.

S obzirom da se približava krajnji rok za formiranje novog saziva Vlade FBiH, te da, kako ističu, očigledno postoje namjere da se taj proces pokuša okončati mimo učešća i saglasnosti političkih predstavnika koji su dobili najveću podršku Bošnjaka, "pa i bez Vašeg učešća, želimo Vas upozoriti da bi davanje saglasnosti na prijedlog novog saziva Vlade FBiH u takvim okolnostima bilo protivno izbornoj volji bošnjačkog naroda, kao i duhu Ustava FBiH".

- Definisanje prijedloga za premijera i novi saziv Vlade FBiH, čija je etnička struktura jasno propisana Ustavom FBiH, samo uz učešće predsjednice Federacije BiH, koja dolazi iz reda hrvatskog naroda, i drugog potpredsjednika Federacije BiH, koji dolazi iz reda srpskog naroda, predstavlja ignorisanje bošnjačkog naroda i njihove izborne volje, te grubo kršenje Ustava FBiH. Nakon što se ispune sve ustavne pretpostavke i obave potrebne konsultacije, gospodine Lendo vi ste taj koji treba dati imena članova Vlade FBiH iz reda bošnjačkog naroda. Neprihvatljivo je da to učine članovi rukovodstva FBiH koji dolaze iz srpskog i hrvatskog naroda, kao što bi neprihvatljiva bila i obrnuta situacija - navode u pismu bošnjački delegati.

Lendi poručuju kako je njegova dužnost kao potpredsjednika Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda da vodi računa o poštivanju Ustava FBiH i da zastupa stavove i interese bošnjačkog naroda, a samim time i da svojim potpisom podrži prijedlog novog saziva Vlade FBiH tek nakon postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora svih neizbježnih faktora u procesu konstituisanja vlasti, a čiji princip rada neće biti preglasavanje Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Ukoliko Vam se dostavi prijedlog koji nije rezultat takvog dogovora i koji će značiti uspostavljanje principa preglasavanja Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH naredne četiri godine, od Vas očekujemo da takav prijedlog ne podržite - zaključuju potpisnici Amir Orlović, Muamer Zukić, Mirnes Bašić, Aida Obuća, Irma Memidžan, Haris Zahiragić, Damir Šišić, Mehmed Memišević, Fahrudin Čolaković, Eldin Delić, Senad Alić, Hikmet Hodžić i Mehmed Mahmić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.