open-navfaktor-logo
search
Primopredaje u VMBiH
Većina preuzela dužnost, neki čekaju: U fotelje sjeli Forto, Nešić, Bunoza..., Helez će od ponedjeljka
Većina novoimenovanih ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i njihovih zamjenika preuzela je dužnost.
26.01.2023. u 13:38
get url
text

VEZANI TEKST - Tijesnom većinom izabrano novo Vijeće ministara BiH

Primopredaja između "starih" i novih u nekim ministarstvima je obavljena već jučer, odmah nakon potvrde imenovanja u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za neke je izvršena danas, dok neki novimenovani ministri još čekaju.

Tako je jučer izvršena primopredaja dužnosti čelnika Ministarstva finansija i trezora BiH, gdje je za ministra imenovan Zoran Tegeltija (SNSD) i za zamjenika ministra Muhamed Hasanović (SDP), kao i Ministarstva vanjskih poslova BiH gdje je novi ministar Elmedin Konaković (NiP) a stari / novi zamjenik ministra Josip Brkić (HDZ).

Primopredaja je jučer bila i u Ministarstvu pravde BiH gdje je novi ministar Davor Bunoza (HDZ) i zamjenik ministra Elvir Mahmuzić (SDP), dok je jučer zapisnik o primopredaji potpisan i u Ministarstvu sigurnosti BiH čiji je novi ministar Nenad Nešić (DNS) i zamjenik Ivica Bošnjak (HDZ).

Promopredaja je danas obavljena u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, između Nedžada Brankovića, koji je bio i zamjenik ministra i obavljao je funkciju ministra nakon ostavke Vojina Mitrovića, te novog ministra Edina Forte (Naša stranka) i njegovog zamjenika Ognjena Janjića (DEMOS). Ova procedura okončana je i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice gdje je na poziciju ministra imenovan Sevlid Hurtić (BH Zeleni) i za zamjenicu ministra Duška Jurišić (Naša stranka).

Kada je u pitanju Ministarstvo odbrane BiH, novi ministar Zukan Helez (SDP) kazao je da je primopredaja planirana za ponedjeljak jer je u pitanju "veće ministarstvo". Njegovi zamjenici su Aleksandar Goganović (SNSD) i Slaven Galić (HDZ).

Zvanična primopredaja još nije bila u Ministarsvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Za novu ministricu imenovana je Dubravka Bošnjak (HDZ) i Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministrice.

Što se tiče Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar Staša Košarac (SNSD) je samo nastavio da obavlja tu funkciju i u ovom novom mandatu. Njegov zamjenik je sada Ljiljana Lovrić (HSS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.