open-navfaktor-logo
search
Dobio veliku podršku
Vedad Jusić, najmlađi načelnik u FBiH: Od biroa za zapošljavanje do prvog čovjeka općine za samo 10 godina
Vedad Jusić izborom za načelnika Breze na posljednjim Lokalnim izborima, sa samo 30 godina, postao je najmlađi načelnik u FBiH.
03.01.2021. u 17:21
get url
text
Načelnik Breze Vedad Jusić
Načelnik Breze Vedad Jusić

Kako kaže u intervjuu za "Stav" posljednjih deset godina prošao je put od biroa za zapošljavanje, prodavača knjiga na raznim sajmovima, profesora i pripravnika u školi, angažmana na povremenim ugodnim i manje ugodnim poslovima, do radnog angažmana u privatnoj visočkoj kompaniji Industrija mesa "Semić", gdje je stekao važno i bogato profesionalno i životno iskustvo.

- Imao sam posebnu sreću da istovremeno upoznam i posmatram privrednika koji se neumorno bori da njegovo životno djelo, firma ili biznis koji je osmislio i razvio, bude stabilno, uspješno i živo; radnike na ugodnim i manje ugodnim radnim zadacima, zadovoljne i nezadovoljne; političare i izabrane zvaničnike koji se istinski bore (često i uzalud) za čovjeka i zajednicu i one čiji program rada ne poznaje takvu borbu zbog silnih benefita koje politički prostor omogućava ako su vam namjere loše ili vam politika zaslijepi um i srce, a očne kapke raširi. Danas sam u prilici da potpuno jasno i konkretno artikuliram način djelovanja u cilju doprinosa zajednici u kojoj sam odrastao i za koju vežem najljepša sjećanja i emocije - kaže Jusić.

Inače, Jusić je osnovnu školu završio je u Brezi, a nakon toga Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu iz oblasti književnosti naroda Bosne i Hercegovine i komparativne književnosti.

Na izborima je, kao kandidat SDA, osvojio više od 50 posto glasova, iako je za protivkandidate imao dobro poznata lica u Brezi.

- Razloge velikom povjerenju koje su mi ukazali građani Breze, između ostalog, možemo tražiti i u razlozima iskazanog nepovjerenja prema mojim prethodnicima i svim politikama koje su dijelom ili značajno utjecale na sve važne društvene i političke procese posljednjih godina. Svi koji iole poznaju mogućnosti jednog općinskog načelnika znaju da je to prostor iz kojeg se mnogo lakše djeluje i utječe na biračku i volju građana. Na izbornoj ponudi 15. novembra 2020. godine bila su dvojica načelnika, tada aktuelni i iz prethodnog mandata, te dvojica kandidata koji su bili angažirani kao savjetnici kod tih istih načelnika. Svi su oni dugo godina na javnim funkcijama i vjerujem da su svoje političke kapacitete iscrpili, naročito jer su globalne, ali i lokalne prilike posebno izazovne i zahtijevaju veliku energiju, drugačije i modernije koncepte i pristupe - pojašnjava Jusić.

Na pitanje kako zadržati mlade u BiH, Jusić kaže da se trudi razumjeti svakog čovjeka pa tako i mlade koji odlaze iz Bosne i Hercegovine.

- Razumijem i ambicije i frustracije. To je opet lični izbor svakog pojedinca. U Bosni i Hercegovini nikome nije nemoguće živjeti, ali je borba za život često mnogo teža nego u nekim razvijenijim zemljama Zapada. I ostati i otići donosi i dobre i loše prilike. Volio bih da se mladi koji su napustili domovinu uskoro vrate, da ondje gdje su steknu radne vještine, znanje, iskustvo i kapital koje će uložiti na svojoj zemlji razvijajući uspješne velike i male biznise, projekte i prakse koje će utjecati na politički i ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine - zaključuje Jusić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.